Brz, zdrav i hranjiv obrok koji se priprema svega 20-tak minuta. Neodoljivo hrskavi pileći štapići s kukuruznim pahuljicama - cornflakesom pečeni u pećnici bez dodatnih masnoća, obogaćeni zdravim začinima savršen su brz obrok za cijelu porodicu. Servirajte pileće štapiće uz umak od senfa i meda i prepustite se uživanju u ovim ukusnim i zdravim zalogajčićima. Ovi štapići su posebni i po tome što se ne prže već peku u pećnici pa tako ne sadrže nepotrebne masnoće.
Pileći štapići s kukuruznim pahuljicama
Hrskavi i zdraviSastojci:
2 ½ šoljice kukuruznih pahuljica (cornflakes)
½ šoljice integralnog brašna
400 g pilećih filea
2 jaja
½ kašičice soli
2 kašičice češnjaka u granulama
1 kašičica slatke crvene paprike
Za umak:
4 kašike senfa
2 kašike meda
1 kašika ekstra djevičanksog maslinovog ulja
1 kašičica octa ili limunovog soka
Priprema:
1. U odvojenim zdjelicama pripremite integralno brašno i zamućena jaja. U trećoj zdjelici pomiješajte zdrobljene kukuruzne pahuljice, češnjak i crvenu papriku.
2. Pileće filee izrežite na tanke trakice. Posolite.
3. Trakice jednu po jednu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, i na kraju zavaljajte u kukuruzne pahuljice. Rukama lagano utisnite filee u kukuruzne pahuljice da se smjesa dobro primi.
4. Zagrijte pećnicu na 200C. Tepsiju za pečenje obložite papirom za pečenje.
5. Filee posložite na Tepsiju. Pecite 15-20 minuta (ovisno o jačini pećnice) odnosno dok se ne zarumene. Pazite da se ne prepeku jer će se isušiti.
6. Piletinu poslužite odmah uz umak i prilog po želji.
7. Za umak: Sve sastojke stavite u dublju posudu i dobro izmiješajte.