1 1/3

Suplementi

Razlika između suplemenata i steroida
Razlika između suplemenata i steroida

Suplementi su dodatci ishrane koji sadrže neku vrstu dodatka običnoj ishrani, te se mogu konzumirati oralno.

Sportisti često koriste suplemente kako bi poboljšali svoj kvalitet, brzinu, kontinuitet, spremnost i tako dalje. Ipak postoje brojni suplementi koji nisu ono što promovišu. Mnogi "lažni" dodatci su izazvali nekoliko medicinskih problema kod brojnih ljudi i takmičara. Štaviše, u nekim slučajevima su pomenuti dodaci uzrokovali i nesvijest, te čak i smrt.

Zbog toga treba pažljivo birati mjesto kupovine kao i dodatak koji uzimate. Obratite pažnju na sastav suplemenata i na lično zdravstveno stanje.

Važno je opomenuti također da su suplementi samo dodatak ishrane, te da ne smiju mijenjati ishranu. Unosite redovnu ishranu te po potrebi unosite dodatke ishrane.

Poznati dodatci su:

  • Kreatin
  • Protein
  • Razne aminokiseline
  • Beta-alanin
  • Karnitin

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak