Kurkuma kao izbjeljivač zuba koji im ne šteti

Pomoć iz prirode

Pored cijelog niza industrijskih preparata za izbjeljivanje zuba, ljudi sve češće posežu za rješenjima iz prirode koji također daju vidljive rezultate. Među njima su najpopularniji soda bikarbona i limunov sok, međutim, njihovo korištenje nosi i određene posljedice.

Soda bikarbona pored izbjeljivanja zuba i uklanjanja naslaga ima i određeno abrazivno svojstvo pa može oštetiti caklinu, što isto važi i za limunov sok koji je u stvari kiselina koja snažno reaguje pa u nekim slučajevima čak može ostaviti i mrlje na zubima.

Poznati indijski začin kurkuma, s druge strane nema takva abrazivna svojstva jer nema kiseli pH, ali zbog svog hranjivog i protuupalnog sastava, kroz određeno vrijeme također može djelovati na izbjeljenje zuba.

Preporučuje se korištenje četvrtine čajne kašike kurkuminog praha sa par kapi vode kako bi se stvorila masa slična pasti. Uobičajno četkanje u trajanju od 2 minuta je korak koji zatim slijedi, da bi sve trebalo okončati sa još dodatne tri minute držanja kurkume u ustima kako bi djelovala.

Nakon ispiranja, zube je potrebno oprati na uobičajni način kako bi se skinula jaka boja kurkume i kako njeni tragovi ne bi ostali među zubima. Ovaj sistem pranja zuba se preporučuje jednom ili dva puta dnevno.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak