1 1/10

1. Treba li vam nov ili polovan bicikl?

Kako odabrati bicikl?
Kako odabrati bicikl?

Svi znaju da kupovina novih stvari znači i dobijanje garantovano tehnički perfektnog proizvoda, ali kada su bicikli u pitanju, kupovina korištenog po najčešće duplo nižoj cijeni bi mogla biti genijalan potez. Posebno se tu misli na jača bicikla za žešće vožnje i avanture.

Kada se razmatra kupovina novog ili polovnog bicikla, pitanja koja treba postaviti samome sebi su prvenstveno, koliko kilometara bi se taj bicikl vozio i koliko puta bi se trebao servisirati, računajući početno dovođenje u idealno stanje.

Učenje o pogonskom sklopu bicikla je ključno, to je sistem koji je odgovoran za pokretanje naprijed i na njemu biciklista troši svoju energiju pa svakako želi da besprijekorno radi. Dijelovi pogonskog sklopa su pedale, lanac, prednji i zadnji zupčanici, te mašinica mjenjača. Osnovni uslov je da vozač može biti u stanju da pomiče zupčanike bez ikakvog neželjenog otpora.

Osoba koja kupuje bicikl trebala bi otkriti koji dijelovi pogonskog sklopa se trebaju zamijeniti, a obračun tih troškova bi trebao dati odgovor da li se isplati kupovati tog polovnjaka, ili će on sa popravcima ipak dostići cijenu sličnu cijeni istog takvog novog.

Kada su pedale, kaseta i ostali elementi minimalno potrošeni, to nije nikakav problem. Treba pregledati kočioni sistem, točkove i suspenziju. Ako neki od tih elemenata proizvodi neku vrstu buke, treba istražiti potencijalne nedostatke.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak