3 3/10

3. Odabir pravog kočionog sistema

Kako odabrati bicikl?
Kako odabrati bicikl?

Shodno potrebama i stilovima vožnje, od rekreativaca koji voze lagano i prvenstveno po ravnom, pa do profesionalaca koji u svojim vratolomnim spustovima razvijaju velike brzine, postoje brojne vrste kočionih sistema među kojima svako može pronaći idealne za sebe.

Disk kočnice: Savršene su za sve vremenske uslove, posjeduju veliku snagu kočenja i odlično su se pokazale u svim uslovima, kako na planini, tako i na asfaltnom putu. 

Dolaze u dva tipa - disk kočnice sa sajlama i hidraulične disk kočnice. Najčešći je sistem sa sajlama gdje se povlačenjem ručice povlači sajma koja u konačnici steže pakne uz disk. Hidraulične kočnice, s druge strane, funckiništu po principu identičnom kao u motociklima i automobilima, gdje povlačenje ručice gura kočiono ulje i tako omogućavaju dosta precizno kontrolisano kočenje. Ove druge su nešto skuplje i zahtijevaju povremeno mijenjanje ulja u sistemu.

V-brake / kočnice na felgama: Stari, dobro poznati sistem kočnica koji je i dalje najzastupljeniji i ujedno najjeftiniji. Iako je danas doveden na dosta ozbiljan nivo, mana ovih kočnica je što se ne ponašaju isto u svim vremenskim uslovima, pa tako kada felge dođu u dodir s blatom, i kočnice postaju drastično slabije. Bilo kako bilo, za običnu, laganu vožnju bi mogle biti sasvim dovoljne, uračunavajući značajnu razliku u visini investicija u disk kočnice.

Ostali tipovi: Doboš kočnice, kočnice u sklopu felge koje reaguju na pritisak pedala u suprotnom smjeru, kao i kočnice sa fiksnim okretanjem pedala, neke su od dosta rjeđe viđenih vrsta. Naravno, doboš kočnice sa svojim potpuno zatvorenim sistemom su od navedenih daleko najozbiljnije.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak