Ukoliko u skorije vrijeme imate neku „fancy“ vačeru, a ne znate kako pravilno da držite pribor za jeli, na pravome ste mjestu, nastavite da čitate kako biste saznali kako pravilo da se drži pribor.
Kako pravilno držati viljušku i nož
Možda niste znaliPrema novom istraživanju, istraživači su otkrili da više od 40% ukupne populacije ne zna pravilno da drži vilicu i nož. Bontonski stručnjak je otkrio pravo pravilo kako pravilno držati viljušku i nož.
Mnogi od nas drže ili pričvršćuju pribor za jelo, što je jedna od najvećih grešaka kada se nalazimo za trpezarijskim stolom.
Dakle, trebali bi da držimo viljuške sa krakovima okrenutim prema dolje, a naš kažiprst bi trebao da se drži na dršci. Kada je nož u pitanju, on bi trebao da se drži na sličan način, sa kažiprstom na dršci za nož.
Bontonski stručnjak je izjavio da također postoji pravilan način na koji treba da obratimo pažnju kada je u pitanju rezanje jela, ali postoje izuzeci kada je dozvoljeno da se nož ostavi sa strane, naprimjer kada su špagete u pitanju.
Nije ispravno da prvo isjeckate hranu, ostavite nož sa strane i počnete jesti samo sa viljuškom, ispravno je da se koristi i viljuška i nož ili samo viljuška.
Kada je riječ o špagetima, viljuška se mora držati sa krakovima okrenutim prema gore, kao i kašika.
Postavljanje stola, također može da bude malo zastrašujuće, u pitanju je mali broj pravila koji treba da slijedimo.
Šta ako se na stolu nalazi više noževa ili viljuška? Pravilo je lagano, u tom slučaju pripor koji se nlazi s vanjske strane se koristi prvo.
Ukoliko je početni tanjir supa, kašika je uvijek s desne strane. Jedini izuzetak ovog pravila je desert, koja u većini slučajeva se nalazi iznad tanjira.