Šta će se desiti vašem tijelu ako pojedete previše baklava?

Budite oprezni tokom konzmacije ovog tradicionalnog kolača

Baklava je tradicionalni kolač koji se priprema i jede širom svijeta, a naročito je popularan tokom bajramskih praznika. 

Šta će se desiti vašem tijelu ako pojedete previše baklava?

Sastoji se od mnogo tankih slojeva tijesta, nasjeckanih orašastih plodova i meda. Baklava potiče iz Sredozemlja i Bliskog Istoka, a popularna je i u mnogim drugim dijelovima svijeta. Baklava je uglavnom bogata masnoćom i šećerom, kao i ostali kolači.Iako je uredu uživati u ovom kolaču, trebate biti pažljivi i ne smijete pretjerivati.

Proizvođači kupovne baklave koriste recept koji sadrži aditiv kalijev sorbat. Izvještaji su pokazali da kalijev sorbat u ekstremnim slučajevima može dovesti do bolesti. Neposredni simptomi mogu uključivati nelagodu u stomaku, kao što su mučnina i dijareja, što može biti vrlo neprijatno. Kratkoročno, moguće je da ćete osjetiti iritaciju kože ili osip. Ali ovo je možda samo početak vaših problema. Ako imate posebno oštru reakciju na kalijev sorbat, možda ćete imati produženu bol zbog problema s jetrom i bubrezima, sa svojstvenom potencijalom za značajna oštećenja vaših unutrašnjih organa.

Drugi uznemirujući sastojak u baklavi može biti kalcijev propionat. Iako kod djece možete primijetiti glavobolju ili loše spavanje - negativne posljedice mogu biti mnogo teže i mogu uzrokovati mnogo više štete. Nakupljanje kalcijumovog propionata u crijevima može dovesti i do čira na želucu. Ovo može biti bolno, a može dovesti i do dodatnih zdravstvenih komplikacija u probavnom sistemu.

Kratkotrajne nuspojave

  • bolovi u stomaku
  • mučnina
  • dijareja
  • glavobolje
  • osip
  • iritacija kože
  • upala

Moguće dugoročne nuspojave

  • propadanje zuba
  • gojaznost
  • problemi sa šećerom u krvi
  • hipertenzija
  • oštećenje bubrega
  • oštećenje jetre
  • poremećaji spavanja
  • čir na želucu
  • dijabetes tipa II

Nadalje, kao i svi slatkiši, baklava je puna šećera. Dugoročno ovo može dovesti i do upale u tijelu, gojaznosti, propadanja zuba, što izuzetno negativno utiče na vaše unutrašnje organe.

Dakle, prije nego što odlučite uživati u baklavi, odvojite vrijeme kako biste saznali koji su sastojci u ovoj poslastici. Trebali biste biti svjesni zdravstvenih rizika, koji mogu biti vrlo destruktivni, ako pretjerate u konzumaciji. Bez obzira utječe li to na određene dijelove tijela ili cijeli vaš zdravstveni sistem, naoružajte se činjenicama, posebno ako imate bilo koja postojeća zdravstvena stanja ili malu djecu. Kao i u svakoj namirnici, i u baklavi treba uživati odgovorno.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak