Začini koji čuvaju zdravlje

Ukusni i zdravi

Začini osim što u cjelosti mijenjaju i poboljšavaju ukus hrane, su i veliki izvori zdravlja. Najbolje je kada se biljni začini konzumiraju u svježem stanju, ali pri nedostatku istih, možete ih korisiti i u sušenom obliku. Donosimo vam sedam začina koji su istinski čuvari vašeg zdravlja.

Začini koji čuvaju zdravlje
Foto: Unsplash

Magdonos

Magdonos je dobar za osvježenje daha. Moćan je diuretik, odličan je za infekcije urinarnog trakta. Uklapa se skoro u svaki obork sa mesom i ribom, ali je svakako i neopohdan kao začin za razne supe i čorbe.

Luk

Luk je prirodan antibiotik, savršeno ide uz svako moguće jelo, odlično se slaže sa ribom, salatama i čorbama.

Bosiljak

Bosiljak je dobar za varenje hrane. Odličan je u salatama, supama i uz tjestenine.

Žalfija

Žalfija umanjuje znojenje i pročišćava grlo. Najbolje se slaže sa supama, pečenim jelima i sosovima.

Ruzmarin

Ruzmarin se inače smatra prirodnom zamjenom za aspirin, jer smiruje nervni sistem i poboljšava varenje hrane. Odlično ide uz čorbe, supe i meso.

Kopar

Kopar smiruje gasove i nadutost u stomaku. Najbolji je za supe, sosove i razne prelive.

Koriander

Koriander je efikasan za urinarne infekcije i daje odličan ukus povrću i raznim supama.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak