Bruce Willis prestaje s glumom jer mu je dijagnosticirana afazija: Kakva je to bolest?

Slavni glumac

Jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca, Bruce Willis, prisiljen je povući se iz glume i "centra pozornosti" zbog zdravstvenih poteškoća.

Bruce Willis prestaje s glumom jer mu je dijagnosticirana afazija: Kakva je to bolest?

Porodica Brucea Willisa objavila je da zvijezda odustaje od glume nakon što joj je dijagnosticirana afazija, poremećaj uzrokovan moždanim poremećajima koji utječu na sposobnost komunikacije osobe.

U objavi na društvenim mrežama glumčeva porodica je objavila sljedeće:

“Za Bruceove obožavatelje porodica dijeli vijest da naš dragi Bruce ima zdravstvenih problema i da mu je nedavno dijagnosticirana afazija koja utječe na njegove kognitivne sposobnosti. Zato je Bruce odustao od karijere koja mu je toliko značila. To je izazov za našu porodicu i zahvalni smo na ljubavi, suosjećanju i podršci koju ste pokazali", poručila je porodica slavnog glumca.

Bruce Willis bio je nominiran za pet Zlatnih globusa.

Šta je afazija?

Afazija je oštećenje verbalne komunikacije nanošenjem oštećenja područjima mozga koja sadrže centre govora. Afazija može uzrokovati dodatna oštećenja u govoru, slušanju, pisanju i čitanju, bez narušavanja inteligencije. Osim toga, mogu se pojaviti i dizartrija (poteškoće u govoru), apraksija (poteškoće u obavljanju određenih radnji) i poremećaji gutanja.

Kako se manifestira afazija?

Afazija se može pojaviti u obliku govora u kratkim ili nepotpunim rečenicama, korištenjem pogrešnih riječi ili u pogrešnom redoslijedu, a da nije popraćena kognitivnim oštećenjem oboljele osobe.

Uzroci afazije

Najčešći uzrok afazije je moždani udar. Glavni uzroci afazije su:

Nesreća vaskularne cerebralne;
Tumori mozga;
Infekcije središnjeg živčanog sustava;
Alzheimerova bolest;
Parkinsonova bolest;
Kraniocerebralna trauma;
Degenerativne bolesti.

U nekim slučajevima afazija značajno narušava kvalitetu života osobe i odnosa s drugima, pa je vrlo važno da članovi porodice i prijatelji dođu podržati afazičara, aktivno sudjelujući u njegovom oporavku i reintegraciji u svakodnevni krug.

Iako je afazija u mnogim slučajevima izlječiva, sam proces oporavka je težak, zahtijeva strpljenje i ustrajnost, kako od samog pacijenta tako i od onih oko njega.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Rumer Willis (@rumerwillis)

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak