Niz naučnih istraživanja među kojima se posebno ističe posljednje izvršeno od strane američkih naučnika, otkrila su snažnu vezu između pretilosti i šanse za razvojem karcinoma, posebno najčešćih kod pripadnica ženskog spola - karcinoma dojke.
Mršanjem do drastičnog smanjenja rizika od raka
Snažna povezanostNaime u istraživanju koje je dalo nepobitne dokaze o vezi debljine i razvoja karcinoma, učestvovale su 61.335 žena starijih od 50 godina od kojih je 59 posto bilo pretilo, a podaci o njihovim životnim navikama i zdravlju su praćeni kroz period od 14 godina.
Ono što je zaključeno je to da 8.175 žena koje su smanjile svoju tjelesnu težinu za pet posto, smanjile su i rizik od dobijanja karcinoma za 12 posto, s druge strane, žene koje su svoju tjelesnu masu smanjile za 15 posto, rizik od razvoja karcinoma su smanjile za čak 37 posto!
S druge strane, kod žena koje su također bile učesnice u istraživanju a koje su kroz godine povećale svoju tjelesnu masu, zaključilo se da im je debljanje povećalo šanse za dobijanjem raka agresivnog tipa.
Sve to naučnicima je dalo smjernicu da prvenstveno povećano lučenje estrogena može biti krivac, jer se dobro zna da kod osoba kako ženskih, tako i muških, masno tkivo potiče lučenje ovog ženskog polnog hormona, a što je sala više, veće je i njegovo prisustvo u krvi.
Također, evidentno je da veće količine sala čine ljude podložnijim upalama organa i tkiva koja postaju natečena, a taj proces šteti genetskom kodu otvarajući i tu mogućnost za aktivaciju razvoja karcinoma.