Video koji (ne) otkriva mnogo: Ima li Vladimir Putin Parkinsonovu bolest?

Ruski predsjednik u centru pažnje

Neki komentatori i tabloidi tvrde da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima Parkinsonovu bolest.

Video koji (ne) otkriva mnogo: Ima li Vladimir Putin Parkinsonovu bolest?

Kremlj je prošlog vikenda objavio video koji pokazuje Putina koji izgleda bolesno. Tokom 12-minutne video-snimke sa sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se pogrbljen, čvrsto pridržava za stol, te kako udara nogom, dok mu je lice bilo primjetno natečeno.

Mnogi su na osnovu toga zaključili da prvi čovjek Rusije ima Parkinsonovu bolest. John Hardy, neurogenetičar s britanskog Instituta za istraživanje demencije, za Deutche Welle je kazao:

"Po mom mišljenju, nema znakova parkinsonizma. On nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest", kazao je Hardy.

Ray Chadhuri, neurolog sa Sveučilišta u Londonu, slaže se s njim.

"Gledajući tu kratku snimku ne mogu naći dokaze na temelju kojih bih mogao reći da kod Putina postoji parkinsonizam", izjavio je Chadhuri za DW.

Parkinsonovu bolest i parkinsonizam je nevjerojatno teško dijagnosticirati i mogu se samo utvrditi detaljnim neurološkim pregledom te osobe, pojasnio je Chadhuri.

Iz Kremlja godinama ništa ne govore o Putinovom zdravstvenom stanju, što je novinare i politologe potaklo da analiziraju svaki potez Putina, pokušavajući da otkriju bilo kakav znak slabosti ili bolesti. Glasine u kojima se tvrdi da Putin ima rak štitne žlijezde, ozbiljne probleme s leđima, pa čak i psihozu, postale su dio standardnog medijskog diskursa vezanog za Putina.

Postoji niz glasina o Putinu i njegovom mentalnom i fizičkom stanju, ali apsolutno niko ne zna šta se događa sa prvim čovjekom Kremlja i da li je on zaista bolestan.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak