Većina studenata uglavnom posežu za kesicom čipsa ili neke druge grickalice za vrijeme učenje, nesvjesni da sebi čine protuuslugu budući da takozvani "junk food" loše djeluje na njihovo pamćenje.
Koja je hrana najbolja, a koja najlošija dok učimo?
Zlata vrijedni savjeti za studenteAko ste pripremate za važan ispit, izbacite iz svoje prehrane svu nezdravu hranu i konzumirajte onu koja će vas zasititi i istovremeno ubrzati rad vašeg mozga.
Tijekom učenja najbolje je konzumirati ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom, jer oni imaju najmanji učinak na promjenu nivoa šećera u našoj krvi. To znači da će vam takva hrana dati više energije, koja će i duže trajati.
Također, pokušajte kombinirati ugljikohidrate (poput hljeba, pahuljica i tjestenine od cjelovitih žitarica, smeđe riže, slanutka i batata) s laganim proteinima koji će vam dati dodatan nalet energije. Pripremite tost od cjelovitih žitarica s avokadom, tunu i krekere, ili mlijeko s pahuljicama od cjelovitih žitarica.
Sa druge strane, preporučuje se izbjegavanje hrane koja sadrži šećer, jer ćete tako dobiti nagli nalet energije koji će brzo dovesti i do velikog pada. U ovu kategoriju, osim prerađene hrane, ubrajaju se keksovi, torta i sladoled.
Također, poželjno bi bilo da izbjegavajte kafu jer će ona utjecati na trajanje vašeg sna, koji je vrlo važan prije važnog ispita. Ako nikako ne možete bez kofeina, kafu pokušajte zamijeniti zelenim ili crnim čajem.