Slijepo crijevo ipak nije beskorisno - Body.ba

Dugo se vjerovalo

Slijepo crijevo ipak nije beskorisno

Piše: Body.ba

Četvrtak, 16.02.2017.

Slijepo crijevo ipak nije beskorisno

Slijepo crijevo je organ čija se funkcija nikada nije uspjela jasno definisati, pa je stoga smatrano beskorisnim, dovodeći ljude samo u rizik od dobijanja upale koja stravično boli i rješava se jedino hirurškim putem. U pojedinim državama se otišlo toliko daleko u smatranju slijepog crijeva beskorisnim da je čak uvedeno pravilo o operaciji tog organa odmah kod novorođenčadi, kako ne bi tokom života imali problema.

Međutim, da je slijepo crijevo mnogo više od obične tempirane bombe u abdomenu, još 2007. godine je grupa naučnika iznijela hipotezu, a koja je sada dobila i niz naučnih dokaza.

Iako se vjerovalo da je slijepo crijevo, crvuljak ili apendiks, tek zaostatak evolucije ljudskog tijela koji je nekada služio za probavljanje biljne hrane, što se uzelo za vodeću hipotezu, slijepo crijevo je u stvari mali instrument imunološkog sistema.

Naučnici okupljeni pod okriljem univerzitetu Midwestern u Arizoni, došli su do više dokaza koji idu u prilog pomenutoj tvrdnji da slijepo crijevo predstavlja "skladište" dobrih bakterija.

Dr. Heather Smith je sa kolegama proučila 533 vrste sisara analizirajući da li posjeduju slijepo crijevo, istakla je da su ustanovili kako kod svih životinja kod kojih se ovaj organ razvio, kasnije tokom evolucije nije nestao baš kao i kod čovjeka, što je snažan argument koji potvrđuje postojeću funkcionalnost slijepog crijeva.

Ono pomaže obnovu crijevne flore nakon bolesti poput dizenterije i kolere, budući da se u ovom čudnom malom organu nalaze rezerve dobrih bakterija koje čekaju trenutak da uđu u digestivni trakt i popune mjesta koja su ostala upražnjena, podižući tako imunološki sistem.

Profesorica Smith je objasnila da osobe koje su već operisale slijepo crijevo nemaju razlog za brigu jer će im u slučaju oboljenja trebati tek nešto više vremena da se oporave.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Je li vam poznato?

7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Većina žena ima barem jedan dio tijela s kojim se nikako ne može "pomiriti", a ovog puta u fokusu su jače...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Nakon operacije srca

Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Kao što je poznato, najpoznatiji bodybuilder ikada, slavni glumac i bivši guverner Arnold Schwarzenegger,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Stigle ga godine

Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Arnold  Schwarzenegger, proslavljeni glumac, bodibilder i političar, uvijek je otvoreno govorio o uzimanju...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Schwarzenegger u bolnici

Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Slavni Arnold Schwarzenegger podvrgnut je operaciji srca, koju je sudeći po navodima njegovog glasnogovornika...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)