Snažni i visoki

Zašto su damama vaterpolisti najzgodniji muškarci?

Piše: Body.ba

Srijeda, 09.04.2014.

Kada se pred pripadnice ljepšeg spola postavi pitanje koji sportisti po njihovom mišljenju su istovremeno i najzgodniji muškarci, odgovor nerijetko bude prilično iznenađujući s obzirom na to da se sportisti za kojima dame najviše uzdišu ne bave nekim od najpopularnijih sportova na našim prostorima kakvi su fudbal ili košarka.

Upravo tako, iako na Balkanu fudbal predstavlja nešto više od sporta, te uspješni fudbaleri uživaju veću popularnost od najvećih filmskih i muzičkih zvijezda, njihov posao ih ipak ne primorava da razviju tijela na način kako to rade vaterpolisti.

Plivanje samo po sebi je najefikasnija fizička aktivnost gledano po broju radno aktivnih mišića, pa se s pravom može reći da plivanje razvija cijelo ljudsko tijelo. Osjećaj žestoke gladi nakon plivanja upravo potvrđuje ovu tezu, jer što je više mišića aktivno, više energije je potrebno unijeti putem ishrane.

S druge strane, kada se na tako komplikovanu i složenu fizičku aktivnost doda i hvatanje lopte, kretanje sa njom, šutiranje, te prije svega snažni dueli sa protivničkim igračima, postaje jasno zašto vaterpolisti spadaju u red najjačih sportista.

Prosječni fudbaler obično ima nekoliko kilograma manje od idealne težine koja se za muškarce računa tako što od visine izražene u centimetara oduzimamo 100 (na primjer čovjek za visine 180 centimetara savršena težine je 80 kilograma). Dakako, to nije slučajno jer za ove sportiste je najvažnija pokretljivost, a posebno se tu misli na napadače koji moraju biti okretni, brzi i istovremeno žilavi kako bi se izborili sa defanzivcima koji su tjelesnom konstrukcijom obično jači.

Tako službeno najbolji igrač svijeta Cristiano Ronaldo ima tjelesnu masu od 80 kilograma, a visok je 185 centimetara, naš najbolji napadač Edin Džeko teži također oko 80 kilograma, a visok je 194 centimetra. Za čudesnog Lionela Messija se može reći da je u odnosu visine i težine najjači jer je sa visinom od 169 centimetara težak 67 kilograma.

Ako se sada vratimo na vaterpoliste, momke kojima je ovaj tekst prije svih i posvećen, primijetit ćemo zanimljivu razliku. Naime, iako se uglavnom radi o jako visokim momcima, odnos njihove težine i visine je najčešće u plusu i to po desetak kilograma, a u najgorem slučaju neki od njih se nalaze na idealnim težinama. 

Tako na primjer zlatni momci sa Olimpijade u Londonu 2012 Hrvati Ivan Buljubašić (visok 198 cm i težak 108 kg) i Damir Burić (visok 206 cm i težak 115 kg), te fantastični Italijani Matteo Aicardi (192 cm i 104 kg) i Massimo Giacoppo (184 cm, 90 kg), tipični primjeri kako nešto masivnija građa sa oko deset kilograma više od neke savršene mjere može izgledati dobro a istovremeno biti dovoljno snažna za velika iskušenja kakva donosi jedan vaterpolo meč. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Kako zategnuti opuštene nadlaktice?

Rješenje čestog problema

Kako zategnuti opuštene nadlaktice?

Veoma je čest slučaj, posebno kod žena, da jednostavno izbjegavaju oblačiti majice kratkih rukava zbog...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Herbalife nudi novu zamjenu za nezdrave obroke

Zdrava alternativa

Herbalife nudi novu zamjenu za nezdrave obroke

U želji da zadovolji potrebu za uravnoteženom ishranom, Herbalife je osmislio savršeno rješenje u obliku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>"Spavaj brže - imaš vremena, ti praviš vrijeme!"

Arnold poručuje

"Spavaj brže - imaš vremena, ti praviš vrijeme!"

Prvi i osnovni razlog ili bolje rečeno opravdanje zbog čega ljudi ne brinu o svojoj tjelesnoj formi i ne...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)