Pet mitova vezanih za akne - Body.ba

Istina ili ne

Pet mitova vezanih za akne

Piše: Ajla Softić

Ponedeljak, 24.06.2013.

Problemi sa aknama su povezani sa jako puno pogrešnih priča, koji vode do toga da u procesu liječenja ustvari dobijte kontra efekat. Neki smatraju da se akne pojavljuju zbog velike količine konzumiranja slatkiša, drugi zbog loših preparata koje koristite. Donosim vam pet pogrešnih pretpostavki vezanih za priču o aknama.

 

1. Kako biste imali manje akni, češće se umivajte.
Podrazumijeva se da se trebate umivati, ali pretjerano korišćenje kozmetičkih sredstava, više puta dnevno, može dovesti do suhe kože i oslabiće njene zaštitine sposobnosti. Potrudite se da što manje dirate lice rukama jer na taj način infekcije i masnoće najlakše mogu dospjeti do vaših pora i uzrkovati razne upale.

2. Previše ili premalo seksualne aktivnosti vodi do pojave akni.
Seksualne aktivnosti nikako ne utječu na akne. Priča se veže za hormonalne promjene u organizmu koje se dese promjenom nivao hormona androgena. Zato su akne česta pojava u periodu sazrijevanja, puberteta.

3. Upotreba kozmetičkih sredstava može biti uzrok pojavi akni.
Savremeni i kvalitetni kozmetički proizvodi ne zatvaraju pore na koži. Naprotiv, oni dozvoljavaju koži da diše i ne utječu na funkciju masnih žlijezdi. Ako imate problema sa aknama, birajte proizvode sa natpisom "non comedone", što znači da ti proizvodi ne utječu loše na pore i ne utječu na pojavu akni.

4. Čokolada i bombone utječu na pojavu akni
Ljubetlji slatkiša mogu biti mirni, jer čokolada i drugi slatki proizvodi ne mogu uzrokovati pojavu akni. Podrazumijeva se da ne postoje alergije na te određene proizvode. Zato, ako imate normalnu kožu, koja nije sklona alergija, slobodno jedite čokoladu bez straha za kožu. Ali ako već imate neke iritacije na koži, kao akne, najbolje bi vam bilo da se suzdržavate od slatkiša.

5. Sunce je odlično sredstvo za liječenje akni.
Ova tvrdnja je i netačna i tačna. Zavisi od razloga pojava akni. Ako su uzrok bakterije po koži, dejstvo UV zračenja može pomoći, jer ti zraci uništavaju veliki broj bakterija. Ali ako su akne uzrokovane poremećajem hormona u organizmu, sunce vam neće pomoći, čak može i uzrokovati dodatne probleme.

Kao 6. točku mislim ozbiljno da je trebalo navest i spolni život kao jedan od razloga uklanjanja akni

- Marijan

Utorak, 25.06.2013. 00:20,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Eksplozija stomaka

Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Legendarna teretana na otvorenom Muscle Beach u Kaliforniji, mjesto je na kom su svojevremeno trenirale neke...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Par dana pred prosidbu

Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Srceparajuća priča o smrti 25-godišnjeg bodybuildera iz Velike Britanije Sama Standerwicka, potresla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)