Recite zbogom celulitu! - Body.ba

Noćna mora svake žene

Recite zbogom celulitu!

Piše: Anita Džanko

Nedelja, 13.06.2010.

Recite zbogom celulitu!

Ako celulit nije vidljiv golim oko ne znači da ga nemate. Riješite dilemu stiskanjem kože između palaca.

Odjeveni, naizgled imate savršene obline i vitko tijelo. No, na plaži ili u krevetu vaš seksipil zasjenjuje naborana, tjestasta koža. Celulit je noćna mora skoro devedeset posto žena. Za ovu, nimalo prijatnu pojavu, volimo kriviti genetsko naslijeđe. Iako celulit često jeste posljedica genetskg stvaranja naslaga na bokovima, bedrima i stomaku, te loše periferne cirkulacije i neprohodnih limfnih tokova, za njegovo gomilanje odgovoran je i način života.

Stres, loša ishrana, premalo kretanja i brz životni tempo, glatku kožu će ubrzo preobraziti u tzv. “narandžinu koru”. Kako biste se riješili jastučića ispod kože, potrebna vam je detoksikacija!

Mnogo ljudi pati od rapidnog razvoja celulita. Toksičan je i manifestuje se u obliku “narandžine kore”. Ne morate nužno imati višak kilograma kako biste imali i celulit. Mršavice također imaju problem naborane kože. Celulit se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se razvija nakon četrnaeste godine života. Česta je pojava nakon trudnoće, a posljedica je i konzumiranja kontraceptivnih pilula. Iako je ovo uveliko ženski problem, muškarci također mogu dobiti celulit, na stomaku ili područjima vrata. Celulit nije isto što i obične masnoće. One mogu biti bilo gdje na tijelu, dok se celulit najčešće pojavljuje na bedrima, ramenima, člancima, gornjem dijelu ruku, stražnjici, bokovima i stomaku. Na ovim područjima česta je pojava ispucalih kapilara i proširenih vena.

Ako celulit nije vidljiv golim okom, ne znači da ga nemate. Riješite dilemu stiskanjem kože između palaca. Ako je dio pod pritiskom gladak, riječ je o običnim masnoćama. Ako pak uočite “narandžinu koru” – to je znak da imate celulit.

Stvaranju celulita doprinosi nedovoljan unos vode u organizam, malo ili nimalo vježbanja, problem varenja, stres, nepravilno disanje, naprezanje, loša ishrana, hormonalni ciklusi. Toksini koji doprinose nastanku celulita najčešće su uzrok konzumiranja alkohola, kafe, čaja, masne hrane, brzih dijeta, pušenja, hrane pržene na ulju, te tableta za mršanje, spavanje, podizanje raspoloženja i regulacije probave. Ukoliko se odlučite na borbu protiv celulita, zaboravite ove navike!

Tipovi celulita su akvatozni (tip celulita kojeg se najlakše riješiti), fibrozni (tvrd i bolan na pritisak) i tvrdokorni (tzv. “narandžina kora”). Kako biste vratili vaše ženske obline za samo nekoliko mjeseci, morate kontinuirano raditi i potpuno izmijeniti vaše životne navike. Bez obzira koliko je vaše tijelo savršeno i seksipilno, celulit ni na kome ne izgleda lijepo. Da biste se riješili celulita, potrebna vam je detoksikacija tijela.

Mnogi renomirani proizvođači kozmetike nude različite kreme protiv celulita, ali još nije proizvedena ona koja čini čuda. Celulit morate liječiti. Da biste ga se riješili zauvijek, morate se kontinuirano boriti. To znači da morate detoksicirati tijelo i promijeniti svoj način života, kako biste spriječili njegovo ponovno pojavljivanje. Zapamtite, borba protiv celulita podrazumijeva oslobađanje toksina na dijelovima tijela na kojima je on vidljiv, te trajno očuvanje tijela od toksina.

Kako biste pobijedili celulit, morate obratiti pažnju na vašu ishranu, pravilno disanje, vježbanje, masažu i odmor. Ako imate problem sa zatvorom, morate ga odmah riješiti. Uradite to uz pomoć prirodnih stimulansa, jer laksativi pospješuju stvaranje celulita. Problemi sa bubrezima također stvaraju toksine u organizmu, odgovorne za stvaranje celulita, kao i dijabetes i pad imunološkog sistema.

Sa zdravstvenog aspekta, celulit je infekcija kože uzrokovana bakterijama. Inače, koža vas štiti od infekcija. Ali, ako na koži imate posjekotinu, upalu ili ubod insekta, bakterije mogu dospjeti u kožu i  proširiti se dublje u tkivo. Ako je ne liječite antibioticima, infekcija može prodrijeti i u krv i limfne čvorove, što može biti smrtonosno.

Dakle, da biste pobijedili celulit, trebali biste se pridržavati pravila tokom cijele godine. Zima je duga i najviše vremena provodite u kancelariji, ali potrudite se da stvorite dobre navike kojima se nećete panično okretati samo tokom ljetnih mjeseci. Pokušajte zadržati kontinuitet vježbanja, zdrave ishrane i odmora. Ne trebate gladovati, jer time uništavate organizam, ne i celulit. Ipak, potrudite se da u organizam ne unosite više od dnevne preporučene i potrebne doze kalorija.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Pola litra svakoga dana

Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Naučno istraživanje kojim je urednik Bright Side-a odlučio jednom za sva vremena ispitati tvrdnje da je pivo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)