Recite zbogom celulitu! - Body.ba

Noćna mora svake žene

Recite zbogom celulitu!

Piše: Anita Džanko

Nedelja, 13.06.2010.

Recite zbogom celulitu!

Ako celulit nije vidljiv golim oko ne znači da ga nemate. Riješite dilemu stiskanjem kože između palaca.

Odjeveni, naizgled imate savršene obline i vitko tijelo. No, na plaži ili u krevetu vaš seksipil zasjenjuje naborana, tjestasta koža. Celulit je noćna mora skoro devedeset posto žena. Za ovu, nimalo prijatnu pojavu, volimo kriviti genetsko naslijeđe. Iako celulit često jeste posljedica genetskg stvaranja naslaga na bokovima, bedrima i stomaku, te loše periferne cirkulacije i neprohodnih limfnih tokova, za njegovo gomilanje odgovoran je i način života.

Stres, loša ishrana, premalo kretanja i brz životni tempo, glatku kožu će ubrzo preobraziti u tzv. “narandžinu koru”. Kako biste se riješili jastučića ispod kože, potrebna vam je detoksikacija!

Mnogo ljudi pati od rapidnog razvoja celulita. Toksičan je i manifestuje se u obliku “narandžine kore”. Ne morate nužno imati višak kilograma kako biste imali i celulit. Mršavice također imaju problem naborane kože. Celulit se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se razvija nakon četrnaeste godine života. Česta je pojava nakon trudnoće, a posljedica je i konzumiranja kontraceptivnih pilula. Iako je ovo uveliko ženski problem, muškarci također mogu dobiti celulit, na stomaku ili područjima vrata. Celulit nije isto što i obične masnoće. One mogu biti bilo gdje na tijelu, dok se celulit najčešće pojavljuje na bedrima, ramenima, člancima, gornjem dijelu ruku, stražnjici, bokovima i stomaku. Na ovim područjima česta je pojava ispucalih kapilara i proširenih vena.

Ako celulit nije vidljiv golim okom, ne znači da ga nemate. Riješite dilemu stiskanjem kože između palaca. Ako je dio pod pritiskom gladak, riječ je o običnim masnoćama. Ako pak uočite “narandžinu koru” – to je znak da imate celulit.

Stvaranju celulita doprinosi nedovoljan unos vode u organizam, malo ili nimalo vježbanja, problem varenja, stres, nepravilno disanje, naprezanje, loša ishrana, hormonalni ciklusi. Toksini koji doprinose nastanku celulita najčešće su uzrok konzumiranja alkohola, kafe, čaja, masne hrane, brzih dijeta, pušenja, hrane pržene na ulju, te tableta za mršanje, spavanje, podizanje raspoloženja i regulacije probave. Ukoliko se odlučite na borbu protiv celulita, zaboravite ove navike!

Tipovi celulita su akvatozni (tip celulita kojeg se najlakše riješiti), fibrozni (tvrd i bolan na pritisak) i tvrdokorni (tzv. “narandžina kora”). Kako biste vratili vaše ženske obline za samo nekoliko mjeseci, morate kontinuirano raditi i potpuno izmijeniti vaše životne navike. Bez obzira koliko je vaše tijelo savršeno i seksipilno, celulit ni na kome ne izgleda lijepo. Da biste se riješili celulita, potrebna vam je detoksikacija tijela.

Mnogi renomirani proizvođači kozmetike nude različite kreme protiv celulita, ali još nije proizvedena ona koja čini čuda. Celulit morate liječiti. Da biste ga se riješili zauvijek, morate se kontinuirano boriti. To znači da morate detoksicirati tijelo i promijeniti svoj način života, kako biste spriječili njegovo ponovno pojavljivanje. Zapamtite, borba protiv celulita podrazumijeva oslobađanje toksina na dijelovima tijela na kojima je on vidljiv, te trajno očuvanje tijela od toksina.

Kako biste pobijedili celulit, morate obratiti pažnju na vašu ishranu, pravilno disanje, vježbanje, masažu i odmor. Ako imate problem sa zatvorom, morate ga odmah riješiti. Uradite to uz pomoć prirodnih stimulansa, jer laksativi pospješuju stvaranje celulita. Problemi sa bubrezima također stvaraju toksine u organizmu, odgovorne za stvaranje celulita, kao i dijabetes i pad imunološkog sistema.

Sa zdravstvenog aspekta, celulit je infekcija kože uzrokovana bakterijama. Inače, koža vas štiti od infekcija. Ali, ako na koži imate posjekotinu, upalu ili ubod insekta, bakterije mogu dospjeti u kožu i  proširiti se dublje u tkivo. Ako je ne liječite antibioticima, infekcija može prodrijeti i u krv i limfne čvorove, što može biti smrtonosno.

Dakle, da biste pobijedili celulit, trebali biste se pridržavati pravila tokom cijele godine. Zima je duga i najviše vremena provodite u kancelariji, ali potrudite se da stvorite dobre navike kojima se nećete panično okretati samo tokom ljetnih mjeseci. Pokušajte zadržati kontinuitet vježbanja, zdrave ishrane i odmora. Ne trebate gladovati, jer time uništavate organizam, ne i celulit. Ipak, potrudite se da u organizam ne unosite više od dnevne preporučene i potrebne doze kalorija.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Imala je samo 35 kg a sada je dizačica tegova

Pobijedila anoreksiju

Imala je samo 35 kg a sada je dizačica tegova

Sophia Ellis je heroina koja je prešla put od anoreksije do takmičenja u profesionalnom dizanju tegova. Iako...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Eksplozija stomaka

Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Legendarna teretana na otvorenom Muscle Beach u Kaliforniji, mjesto je na kom su svojevremeno trenirale neke...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Par dana pred prosidbu

Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Srceparajuća priča o smrti 25-godišnjeg bodybuildera iz Velike Britanije Sama Standerwicka, potresla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)