Arnold Schwarzenegger: Vječna ikona bodybuildinga - Body.ba

Najpoznatiji Mr. Olympia

Arnold Schwarzenegger: Vječna ikona bodybuildinga

Piše: Body.ba

Utorak, 19.11.2013.

Arnold Schwarzenegger: Vječna ikona bodybuildinga

I svi oni koji nemaju ni najmanje znanja o bodybuildingu kao zasebnoj sportskoj disciplini, jako dobro znaju ko je veliki Arnold Schwarzenegger. Rođeni Austrijanac koji je ostvario svoj "američki san", na najbolji mogući način je širokoj javnosti prikazao kako izgleda istinski Mr. Olympia, te je njegov doprinos popularizaciji bodybuildinga jednostavno neizmjeran.

Rođen u Thalu u Austriji 30. jula 1947. godine, još kao petnaestogodišnjak je počeo sa treninzima, sa kojima nije prestajao ni za vrijeme odsluživanja vojnog roka, a kako je veći dio dana provodio u tenku, bio je primoran pripremati posebne gainere kako bi održao masu.

Već 1968. godine, mladi Arnold Schwarzenegger kreće na putovanje koje će se ispostaviti kao ključna tačka njegove velike karijere i života uopšte. Detalj koji najbolje oslikava to kako je od praktično ničega napravio sve, slika je budućeg Terminatora na aerodromu sa svega 20 dolara u džepu i bez znanja engleskog jezika.

Ipak, brzo se snašao, te već iduće godine na velikom takmičenju Mr. Olympia tadašnjem braniocu titule velikanu Sergiju Olivi predstavlja najjaču konkurenciju, ali ipak ostaje poražen, te na trijumf čeka do naredne 1970. godine. U narednim godinama velikom Arnoldu nije bilo ravnog, pa ostaje apsolutni vladar bodybulding svijeta sve do 1975. godine. Pet godina kasnije ponovo se uspio vratiti na tron, tako da najpoznatije lice bodybuildinga u svoje vitrine stavlja i tada rekordnu sedmu titulu Mr. Olympije.

Uporedo sa karijerom bodybuildera, Schwarzenegger je razvijao i glumačku karijeru, a svoj filmski prvijenac "Herkul u New Yorku" ostvario je 1969. godine. U narednim godinama postao je poznat širom svijeta, uporedo predstavljajući bodybuilding svijetu, kao disciplinu koja je sve do njegove pojave bila prilično marginalizovana.

Sa uspjehom je nastavio i na drugim poljima, pa 1979. godine diplomira međunarodni marketing i menadžment na Univerzitetu u Wisconsinu, a četiri godine kasnije dobija i američko državljanstvo. Svoju popularnost je uspio kasnije iskoristiti i u političkim vodama, gdje je 2003. godine proglašen za guvernera Savezne američke države Californije.

Arnold Schwarzenegger je definitivno osoba čiji životni put i savjeti predstavljaju najveću moguću inspiraciju za mlade naraštaje, i sasvim sigurno najpopularniji Mr. Olympia svih vremena.

arnold je jedan jedini

- arnold

Utorak, 19.11.2013. 21:14,

Prijavi neprimjeren komentar


GORE ROKI,DOLE SMOKI :D

- LOLA

Utorak, 26.11.2013. 23:29,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Ne posustaje: Kevin Levrone ponovo u sjajnoj formi

53-godišnja legenda

Ne posustaje: Kevin Levrone ponovo u sjajnoj formi

Član Kuće slavnih IFBB-a ne odustaje od takmičenja sa mladim snagama bodybuildinga i čini se da i kao veteran...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Deset minuta neprestanih čučnjeva sa 100 kilograma

Neprevaziđeni Tom Platz

Deset minuta neprestanih čučnjeva sa 100 kilograma

Tom Platz je jedan od najpoštovanijih bodybuildera koji je tokom života zaista zaradio status neprevaziđene...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Viceprvak svijeta Big Ramy gradi čak i veće mišiće

U susret Mr. Olympiji

Viceprvak svijeta Big Ramy gradi čak i veće mišiće

Egipćanina sa kuvajtskom adresom Momdouha Elssbiaya Big Ramyja su svi itekako dobro zapamtili na posljednjoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Nova mušica nazvana po Arnoldu Schwarzeneggeru

Ovo niste znali

Nova mušica nazvana po Arnoldu Schwarzeneggeru

Novo otkrivena vrste bube ima ogromne prednje noge, i inspirisala je jednog naučnika koji je otkrio da je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)