Kratki vodič kroz plivanje - Body.ba

Tehnike i savjeti

Kratki vodič kroz plivanje

Piše: Body.ba

Petak, 28.01.2011.

Kratki vodič kroz plivanje

U ovisnosti od vaše težine i intenziteta plivanja u jednom satu možete sagorjeti od 500 do 800 kcal.

Plivanje je veoma jednostavna, a ujedno i učinkovita vježba. Plivati možete sa jako malo opreme i tokom cijele godine, a za uzvrat vaše tijelo dobiva kompletnu vježbu. Zahvaljujući uticaju na kardiovaskularni sistem i mogućnosti da podstakne rast mišića, plivanje je idealno za zdravlje i kondiciju. Ljeto je godišnje doba koje podstiče ljude na plivanje, a i van sezone na raspolaganju su vam lokalni zatvoreni bazeni.

Nevjerovatan je taj osjećaj svježine koje vam pruža plivanje za razliku od bilo kojih drugih sportskih aktivnosti, a isto tako nevjerovatno je kakvu upalu možete osjetiti naredni dan nakon samo 15-20 minuta plivanja.

Jeste li ikad primjetili kako plivači imaju izduženu fizionomiju sa širokim ramenima i uskim strukom? To je naprosto iluzija, zahvaljujući činjenici da plivanje gradi tijelo, ramena se povlače nazad, a razvijaju se leđni mišići i omogućavaju učinkovito kretanje kroz vodu. To nam sve daje osjećaj da se tijelo sužava prema dolje. Na kraju svega osjećaj da vas „voda vodi“  nevjerovatno opušta i osvježava.

Kako početi? Prvo pronađite lokalni bazen, bilo da je u teretani ili namjenskom objektu. Sljedeća stvar je poznavanje ispravne tehnike plivanja. Mnogi će reći da već poznaju tehniku, ali ako to nije slučaj preporučujemo da unajmite trenera plivanja ili povedete sa sobom prijatelja koji je iskusan plivač kako bi vam pokazao osnovne tehnike plivanja kao što su prsni kraul i prsni stil.

Brojite krugove! Kada tek počnete plivati obično odredite neko vrijeme 15 ili 20 minuta, međutim problem je što ubrzo postaje dosadno. Nemati neki određen cilj, 20 minuta se pretvori u vječnost. Umjesto da brojite minute, savjet je da brojite krugove i da ih podjelite na različite stilove. Npr.:

• 10 dužina prsni stil
• 1 minut odmora
• 10 dužina prsni kraul
• 2 minuta odmora
• 10 dužina prsni stil
Istezanje

Ovaj trening bi trebao trajati 20-25 minuta u bazenu standardne veličine kakav možete vidjeti u teretanama, dok bi u slučaju olimpijskog bazena prepolovili dužinu. Isto vrijedi i za plivanje u moru, virtuelno odredite dužinu i koristite je za svoje krugove.

Držite tempo u onoj mjeri u kojoj se osjećate dobro, velika prednost plivanja je da se automatski prebacujete u različite brzine.

Koristite prednosti dobre forme dajući svoj maksimum. Kondicija je ključna za dobijanje maksimlane koristi iz plivanja, uzimajući velike i snažne zamahe osjetićete otpor koji pruža voda. Kondicija ne doprinosi samo vašoj brzini i efikasnosti, već pruža i vrhunsku vježbu za vaše mišiće.

Plivajte redovno! Najbolje je plivati redovno, ne samo što ćete se osjećati bolje već i zbog navike koju je tijelo već steklo. Redovnim plivanjem primjetit ćete da vam se tijelo polako izdužuje i postaje aerodinamično. Ljudi koji su odrasli uz plivanje i koji to redovno rade i danas, imaju impresivan izgled plivajući 2 puta sedmično po samo 30 minuta uz neke standardne vježbe sa vlastitom težinom kao što su sklekovi, čučnjevi, vježbe na vratilu i sl.

Istezanje i plivanje idu ruku pod ruku. To je zbog toga što svakim zamahom u vodi plivanje podstiče istezanje svih uključenih mišića. Plivači, takmičari također imaju prilično intenzivan dio istezanja koji je u sklopu svakog programa. Ako se u sklopu vašeg fitness programa ne nalazi ni plivanje ni dizanje tegova, onda neka barem sadrži istezanje. Istezanje će poslužiti kao prevencija protiv povreda.

Znači, ako imate mogućnost, preporučujemo da plivanje uvrstite kao dio svog fitness programa, a ako pak ne, onda morate naći alternativu za kardio vježbanje.

Stilovi u plivanju

Autor definicija stilova plivanja
Mirza Demir, profesor sporta

U plivanju se primjenjuju četiri bazna stila, a to su: kraul, leđni kraul, delfin i prsno.

Kraul

Kraul je tehnika slobodnog načina plivanja sa istovremenim radom ruku i nogu, a ujedno je i najbrži način plivanja. Ruke svakog novog zaveslaja prebacuju se kroz zrak, a noge se kreću brzim ritmom i uvijek su pod vodom. Noge su dublje zaronjene u vodu, a leđa i glava jednim dijelom nalaze se iznad površine tako da linija vode prolazi preko čela i ramenskog pojasa.

Leđni kraul

Zbog specifičnosti rada rukama pri plivanju leđnog kraula, ova disciplina smatra se sporijom o kraula, ali je lakša za učenje zbog same tehnike disanja. Pokreti nogama su gotovo isti kao u kraulu. Noga je potpuno opružena i spuštena nadolje, a natkoljenica je neznatno podignuta prema gore, potkoljenica se savija, dok je stopalo opruženo i prstima okrenuto prema unutra. To je pripremni položaj rada nogu kod leđnog kraula. Zatim se snažno opruža potkoljenica u smjeru gore i dolje. Taj zadnji pokret pokreće tijelo naprijed.

Pokreti rukama u leđnom kraulu se izvode tako što se prvo stavlja jedna ruka u vodu u produžetku ramena i izvodi polukružni zaveslaj do bedara, zatim se ruka vraća kroz zrak u polazni položaj.

Prsni stil

Prsno plivanje je najstarija i najsporija tehnika plivanja. Pri ovom stilu plivanja, glava je iznad vode, što omogućava bolji pregled prostora i smanjuje teškoće u disanju. Položaj tijela je hidrodinamičan, tijelo slobodno leži na površini vode okrenuto prsima. Gornji dio tijela je nešto podignut, dok su noge i kukovi postavljeni nešto niže u vodi.

Delfin

Delfin je poslije kraula najbrži stil plivanja. U plivanju "delfinom" snažni zaveslaj rukama postaje važan elemenat koji reguliše ritam ostalih pokreta. Brzina plivanja je velika, a ritam plivanja veoma brz.

Položaj tijela je horizontalan, neprekidno varirajući, uslovljen sinusoidnim gibanjem koje započinje u karličnom pojasu, aktiviranjem leđne muskulature i muskulature grudnog koša i trbuha.

nista draze od plivanja, i najvise kondicije treba, na pocetku ljeta prvih 20 metara plivas i umres :D

- aldin

Utorak, 01.02.2011. 23:14,

Prijavi neprimjeren komentar


super text, puno pomaze, ja cesto plivam i kazem vam veoma koristan tekst za pocetnike

- fitnes king

Srijeda, 07.08.2013. 14:47,

Prijavi neprimjeren komentar


Plivanje je jako zdravo, super je za opuštanje i vežbanje u isto vreme.

- Vecagothica

Utorak, 12.11.2013. 00:48,

Prijavi neprimjeren komentar


Plivam samo kad idem na more, dakle eventualnom jednom godišnje 7 dana. Što se tiče tehnika plivanja, odlično ih sve poznajem. Međutim interesuje me, da li pored teretane i treninga, je dovoljno da plivam jednom sedmično (za više nemam vremena)? Oću reći, kad kažem dovoljno, mislim, da li će mi izazvati ikakav efekta i da li je korisno.

- Nadja

Četvrtak, 17.09.2015. 00:04,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja imam prosirenu srcanu aortu 4,9 dali mogu slobodno plivati u moru i u bazenu ? hvala !

- Jure Nikolac

Utorak, 19.07.2016. 21:19,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Spustila tajice i pokazala kako nas zavaravaju

Uticaj Instagrama

Spustila tajice i pokazala kako nas zavaravaju

Da izgled na fotkama često zavara nije novost. Ovoga puta to je pokazala influencerica Stacey Lee.Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zvijezde u vratolomnim joga položajima

Zaljubljenici u jogu

Zvijezde u vratolomnim joga položajima

Pomicanje vlastitih granica je jedna od čari joge kojoj nisu odoljele ni najveće zvijezde. Marilyn Monroe,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>"Dvojnica Megan Fox" zgodnija od glumice

Kolika je sličnost?

"Dvojnica Megan Fox" zgodnija od glumice

Internetski portali, forumi i online izdanja muških časopisa "raspametili" su se zbog brazilske  manekenke  i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Banja Luka dobija dvije teretane na otvorenom

Rekreacija za građane

Banja Luka dobija dvije teretane na otvorenom

Banja Luka će postati bogatija za dvije teretane na otvorenom, nakon što se krenulo u realizaciju odlične...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)