Trening snage za mlade sportiste - Body.ba

Sportski trening

Trening snage za mlade sportiste

Piše: Adnan Bašalić

Subota, 10.07.2010.

Trening snage za mlade sportiste

Mladi sportisti moraju biti veoma oprezni pri treningu snage

U posljednjih petnaest godina trening snage za mlade sportiste postaje sve popularniji jer su roditelji, treneri i stručnjaci iz sportske medicine shvatili da korist od takvog treninga mogu imati čak i djeca od pet i šest godina. Ranije je postojala dilema u vezi sa efikasnošću, bezbjednošću i primjenom odgovarajućih trenažnih protokola. Međutim, danas je poznato da, ako je neki program na pravi način prilagođen mladim sportistima, oni mogu da učestvuju u širokom spektru treninga snage.

Pored poboljšanja sportskog postignuća i sprečavanja nastanka povreda, primjena treninga snage može pozitivno da se odrazi i na zdravlje mladih sportaša.

Bezbjedan trening snage za mlade sportiste

Najvažnije je da treninzi snage budu bezbjedni za svakog mladog sportistu. Povrede prevashodno nastaju kao posljedica nepravilnog izvođenja vježbi, nestručne asistencije ili slučajnih nezgoda. Zaštita od povreda je svakako važan faktor, i stoga je najvažnije smanjiti ili potpuno izbjeći rizik od povređivanja. Povrede se uglavnom odnose na mišićna i vezivna tkiva i mogu se spriječiti odgovarajućim mjerama predostrožnosti.

Te mjere su:

1. PRAVILNA TEHNIKA RADA SA TEGOVIMA: Jedan od najvažnijih aspekata bezbjednosti mladih sportista u teretani jeste poznavanje pravilnih tehnika podizanja tereta. Od neobično velike važnosti je sposobnost trenera da djecu nauče pravilnom izvođenju vježbi u radu sa opterećenjem. Vježbe poput čučnjeva, iskoraka i potisaka s ravne klupe, kao i olimpijske discipline pout nabačaja i trzaja, spadaju u program treninga snage.

2. PRAVILNA ASISTENCIJA – Da bi se trening uspješno i bezbjedno sprovodio, obavezno je poznavanje vježbanja,k ao i pravila asistiranja. Asistencija za vježbe na trenažerima, kao i sa slobodnim tegovima jednako je važna kao i tehnika vježbanja. Asistencija se odnosi na jednu ili više osoba koje po potrebi pomažu vježbaču da izvede ponavljanje u potpunosti, ali mu pokazuju i kako da koriguje nepravilne pokrete u toku vježbanja, pa je njihov značaj za bezbjednost u treningu snage veoma veliki. Glavni cilj asistencije jeste sprečavanje nastanka povrede.

3. PRAVILNO PODEŠAVANJE OPREME – Podešavanje opreme od ključne je važnosti za bezbjednost treninga mladih sportista. Ako se djete ne namjesti pravilno na trenažer, mogu nastati brojni problemi, uključujući nepotpuni opseg pokreta za vježbe, a neodgovarajuće opterećenje izaziva akutne povrede ili povrede usljed preopterećenja. Kada se za vježbanje koriste slobodni tegovi, ti problemi mogu se izbjeći ili smanjiti.

4. TEHNIKA PRAVILNOG DISANJA – Svaki put kada izvodi vježbu, dizač tegova treba da udiše neposredno pre nego što spusti teret i za vrijeme spuštanja, a da izdiše dok podiže teret. Važno je da se vazduh prilikom podizanja tereta ne zadržava u plućima jer se tako povećava krvni pritisak i smanjije dotok krvi u mozak. Posljedica svega toga može biti vrtoglavica ili nesvjestica koja dalje prouzrokuje povredu. Pošto cilj treninga sa opterećenjem za djecu nije podizanje maksimalnog ili submaksimalnog tereta, nema potrebe da djeca prekomjerno zadržavaju dah. Mlađi sportisti treba stalno da se podstiču na pravilno disanje.

Kada početi?

Da bi trening sa opterećenjem za mlade bio bezbjedan i djelotvoran, važno je razumjeti utvrđena pravila treninga i procjeniti fizičku i emocionalnu zrelost djece. Iako nije određen minimalan uzrast u kome djete može početi da vježba sa opterećenjem, ono mora da bude psihički i emocionalo zrelo da bi moglo da sluša instrukcije trenera i podnose trening. U načelu, ako su djeca spremna da učestvuju u sportskim aktivnostima, spremna su i za neku vrstu treninga sa opterećenjem. Prije nego što otpočnu s treningom, poželjno je obaviti ljekarski pregled.

Dobrobit treninga snage za mlade sportiste

Dobro osmišljeni treninzi snage za djecu mogu biti višestruko korisni ako su primjenjeni na odgovarajući način. Prema većini naučnih istraživanja obavljenih posljednjih deset godina, djeca mogu znatno da povećaju snagu (nezavisno od rasta i zrelosti), ako je trening sa opterećenjem dovoljno dug i dovoljno intezivan. Pored povećanja snage, prednosti treninga snage ogledaju se i u poboljšanju ostalih fizioloških sistema djece kao što su snaga i gustina vezivnog tkiva i poboljšanja fizičkog postignuća,kao i u zaštiti od povreda. Glavne prednosti treninga snage za djecu su:

•    Povećana mišićna snaga i lokalna mišićna izdržljivost
•    Poboljšanje sportskog postignuća
•    Zaštita od sportskih povreda
•    Sticanje navike vježbanja

Predrasude u vezi s vježbama snage za djecu

Uprkos uvraženom mišljenju da trening sa opterećenjem sprečava pravilan rast djece, aktuelna saznanja ukazuju na to da trening snage sa opterećenjem (koji traje do dvadeset sedmica) neće negativno odraziti na rast djeteta. Ako se mladi sportista pridržava preporuka u vezi sa fizičkom aktivnošću koja je specifična za njegov uzrast i načinom ishrane (npr. odgovarajućim unosom kalcijuma), fizička aktivnost, uključujući trening snage, može povoljno uticati na rast u bilo kojem uzrastu, ali neće uticati na konačnu visinu. Djevojčice mogu imati različit stav prema treningu snage. One veoma često povezuju trening snage s muškim osobinama, pa mnoge od njih strah od dobijanja mišića sprečava da vježbaju sa opterećenjem. Zbog toga je neophodno objasniti šta dobijaju treningom snage i razbiti pomenute predrasude. Potrebno je djevojčicama objasniti da ne mogu razviti mišiće kao dječaci jer nemaju istu količinu testosterona i mišićnih ćelija.

REZIME

Trening snage može biti efikasan i značajan i u kondicionom programu mladog sportiste. Njegova efikasnost potvrdila se kod djece svih uzrasta, naravno ako je pravilno osmišljen. Radi maksimalne bezbjednosti, neophodna je pravilna tehnika vježbanja i asistencije, kao i stručan nadzor odraslih. Pored specifičnog treninga, potrebno je povećati snagu i silu da bi se poboljšali sportski rezultati. Osim toga, trening snage pozitivno utiče na opštu fizičku pripremljenost i zdravstveno stanje jer podstiče razvijanje navike vježbanja i poboljšava status kostiju. Dobri rezultati su izvjesni ako se osmisli pravilan program i ako se program pravilno sprovede.

svaka cast..odlican clanak.ovako nesto nam je trebalo da i mlade necemu poucimo.

- semir_mma

Subota, 10.07.2010. 11:42,

Prijavi neprimjeren komentar


Bravo Basa odlican clanak taman da se mladi upoznaju sa Treningom..

- Me_Ja

Subota, 10.07.2010. 12:01,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Već ima milione fanova

Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Četverogodišnji iranski dječak Arat Hosseini, najveća je fitness senzacija na svijetu. Ovaj mali, nestvarno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Demi Lovato pokazala strije i celulit

I dalje volim sebe!

Demi Lovato pokazala strije i celulit

Demi Lovato širi pozitivne poruke o prihvatanju svog tijela i izgleda već godinama. Pjevačica je proteklih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Suze radosnice

Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Max je tinejdžer koji je počeo puštati kosu prije svoje desete godine života. Kada je dostigao dovoljnu...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Ovo su najljepše teretane na svijetu

Fitness luksuz i uživanje

Ovo su najljepše teretane na svijetu

Iako uređenost i luksuz fitness centara nemaju skoro pa nikakve veze sa samim uspjesima vježbača i njihovim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)