Kako odabrati bicikl? - Body.ba

Kako odabrati bicikl?

1. Treba li vam nov ili polovan bicikl?

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 24.07.2017.

Svi znaju da kupovina novih stvari znači i dobijanje garantovano tehnički perfektnog proizvoda, ali kada su bicikli u pitanju, kupovina korištenog po najčešće duplo nižoj cijeni bi mogla biti genijalan potez. Posebno se tu misli na jača bicikla za žešće vožnje i avanture.

Kada se razmatra kupovina novog ili polovnog bicikla, pitanja koja treba postaviti samome sebi su prvenstveno, koliko kilometara bi se taj bicikl vozio i koliko puta bi se trebao servisirati, računajući početno dovođenje u idealno stanje.

Učenje o pogonskom sklopu bicikla je ključno, to je sistem koji je odgovoran za pokretanje naprijed i na njemu biciklista troši svoju energiju pa svakako želi da besprijekorno radi. Dijelovi pogonskog sklopa su pedale, lanac, prednji i zadnji zupčanici, te mašinica mjenjača. Osnovni uslov je da vozač može biti u stanju da pomiče zupčanike bez ikakvog neželjenog otpora.

Osoba koja kupuje bicikl trebala bi otkriti koji dijelovi pogonskog sklopa se trebaju zamijeniti, a obračun tih troškova bi trebao dati odgovor da li se isplati kupovati tog polovnjaka, ili će on sa popravcima ipak dostići cijenu sličnu cijeni istog takvog novog.

Kada su pedale, kaseta i ostali elementi minimalno potrošeni, to nije nikakav problem. Treba pregledati kočioni sistem, točkove i suspenziju. Ako neki od tih elemenata proizvodi neku vrstu buke, treba istražiti potencijalne nedostatke.

2 / 11
  Naredna

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Kako izgraditi čistu snagu: Sistem 5/3/1

Pristup iskusnih

Kako izgraditi čistu snagu: Sistem 5/3/1

Kada je izgadnja čiste snage osnovni cilj, mnogo teoretisanja i razmišljanja osnovne su prepreke na svakom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Banjaluka sprema jedinstven festivalski doživljaj

Vivia Run & More Weekend

Banjaluka sprema jedinstven festivalski doživljaj

Jedinstven festivalski koncept "Vivia Run & More Weekend", koji će se u Banjaluci održati od 11. do 13....Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>6 situacija kad je loše piti vodu

Kad treba izbjegavati?

6 situacija kad je loše piti vodu

Često slušamo i čitamo o tome kako je važno hidratizirati se te kako je dobro piti puno vode. Ona je i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)