Naučno je dokazano da je cvekla prirodni izvor gvožđa i folne kiseline, koja pored toga sadrži nitrate, betain, magnezijum i druge antioksidante. Najviše ima vitamina A, ali pored toga sadrži i manje doze vitamina E i C.
11 fantastičnih zdravstvenih benefita cvekle
Za šta je dobra?Ova biljka smanjuje krvni pritisak i poboljšava rad srca, a zahvaljujući folnoj kiselini poboljšava protok krvi i doprinosi boljem radu nervnog sistema. Ona otklanja umor i stres a može uticati i na druge psihičke tegobe poput anksioznosti, depresije i demencije.
Radi se o povrću koje je jednostavno za konzumaciju, a nutritivno je izrazito bogato. Po svom sastavu, cvekla je 88% voda, 10% ugljikohidrati, 2% proteini te manje od 1% masti. U 100 grama svježe cvekle nalazi se 43 kalorije, a sirova cvekla je bogat izbor folata i umjereno dobar izvor mangana.
Konzumiranje cvekle nosi niz zdravstvenih benefita. Naprimjer, sok od cvekle smanjio je krvni pritisak kod životinja kod kojih je zabilježena hipertenzija što je potvrda da ova biljka može imati učinak na mehanizme razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Pored toga, suplementacije dijetalnim nitratima koje nalazimo u cikli dovode do malog ili umjerenog
poboljšanja u izvedbi vježbi izdržljivosti.
Ovo je 11 fantastičnih zdravstvenih benefita cvekle:
- Poboljšava funkciju jetre
- Povećava nivo hemoglobina
- Smanjuje upale
- Pomaže prevenciji kancera
- Detoksikuje organizam
- Spriječava demenciju
- Smanjuje krvni pritisak
- Liječi artritis
- Štiti organizam od slobodnih radikala
- Jača imuni sistem