Jarka boja, nježna aroma i jedinstven oblik, cvekla je namirnica koja je neizbježna u mnogim kuhinjama.
Ojačajte tijelo uz ukusnu cveklu
Brojne prednosti za tijeloOvo je povrće koje obiluje hranjivim tvarima, te nudi brojne zdravstvene prednosti za naše tijelo. Ovo je svestrana hrana koja se može kuhati na pari, peći ili ukiseliti. Ipak, imajte na umu da se neki hranjivi sastojci u cvekli gube kuhanjem, stoga ako je želite iskoristiti na najbolji način probajte je sirovu.
Prednosti
Cvekla je bogata nitratima. Iako nitrati koji se koriste kao konzervansi u prerađenom mesu mogu imati štetne učinke na zdravlje, poznato je da oni prisutni u cvekli imaju velike koristi za tijelo. Naš organizam koristi te hemijske spojeve, te ih pretvara u dušikov oksid - molekulu koja opušta i otvara krvne žile.
Korisno za vježbače
Istraživanja su pokazala da nitrati koji se nalaze u cvekli imaju sposobnost da snize krvni pritisak i pomognu u protoku krvi kroz tijelo. Konzumiranje cvekle može poboljšati kognitivno zdravlje povećanjem cirkulacije u mozgu, te smanjuje rizik od demencije kod odraslih ljudi. Poboljšani protok krvi također pojačava kisik u tijelu, stoga je cvekla odličan dodatak sportašima. Ovo je namirnica koja jača snagu i unos kisika, stoga će vam biti lakše da obavite duži trening.
Pigment u cvekli
Crveni pigment koji je karakterističan za cveklu ima brojne koristi za tijelo. Istraživanja su pokazala da su betalainski pigmenti (upravo oni koji se nalaze u cvekli) bogati antioksidansima, te imaju protuupalne sposobnosti. Oni mogu spriječiti oksidacijske procese u tijelu koji mogu dovesti do nastanka nekoliko degenerativnih bolesti poput karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i artritisa.
Vitamini
Cvekla je također bogata vitaminima A i C, te vlaknima. Vitamin A je važan za zdravlje očiju, dok vitamin C podržava zdrav imunitet i bitan je za borbu protiv virusa prehlade i gripe tokom zimskih mjeseci.