Sezona višanja je počela, pa je red da doznamo kakve korisne sastojke ova voćka ima, zbog kojih bismo je trebali konzumirati redovno i u većim količinama. Višnje su isključivo zdravo voće. Njihova je primjena raznovrsna, tako od njih možete napraviti džem, kompot, možete ih staviti u kolač, ili se mogu svježe jesti.
5 razloga zašto voljeti višnje
Sezonsko voćeIako se malo priča o tome, višnje pomažu tijelu da se odbrani od mnogih bolesti. Donosimo vam nekoliko zdravih razloga, zbog kojih bi se višnja trebala naći na vašem jelovniku.
Olakšava od boli u zglobovima
Zdravo svojstvo višnje jeste upravo njena boja, koja je bogata antioksidansima koje možemo naći u vinu i grožđu. Njihova uloga je da neutralizuju enzime koji uzrokuju proces raznih upala u organizmu, i pomažu u oslobađanju od boli zglobova i mišića.
Čuva debelo crijevo
Ova moćna voćka je bogata anti-kancerogenim elemnetima, i rezultati jednih istraživanja su pokazala da višnje preventivno djeluju na nastajanje tumora na debelom crijevu.
Poboljšava vid
Kisele višnje sadrže 19 puta više beta karotena, od količine koja se nalazi u borovnicama, a vitamin A samo pomaže da se sačuva vid.
Kontroliše holesterol
Višnje su jako bogate pektinom, vlakno koje preventivno djeluje protiv bolesti srca, krvnih sudova i reguliše holesterol u krvi.
Poboljšava san
Višnje, skupa sa kajsijama, šljivama i breskvama spada u grupu voći koje sadrži najviše melotonina, prirodnog hormona koji reguliše proces spavanja.