3 3/7

Povrće i lisnato zelenilo

7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

Povrće i lisnato zelenilo su čest uzrok trovanja hranom, pogotovo ako se jede sirovo. Zapravo, voće i povrće uzrokovalo je brojne epidemije trovanja hranom, posebno zelena salata, špinat, kupus, celer i paradajz. Povrće i lisnato zelje mogu biti kontaminirani štetnim bakterijama, kao što su E. coli, Salmonella i Listeria. To se može dogoditi u različitim fazama pripreme. Zagađenje se može dogoditi zbog nečiste vode, koja može procuriti u tlo u kojem se uzgaja voće i povrće. Do trovanja može doći i zbog prljave opreme za obradu i nehigijenske prakse pripreme hrane. Lisnato zelje osobito je rizično jer se često konzumira sirovo.

Da biste smanjili rizik, prije jela temeljito operite listove salate i izbjegavajte unaprijed pripremljene salate ostavljene na sobnoj temperaturi.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak