4 4/7

Ribe

7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

Ribe su čest uzrok trovanja hranom. Riba koja nije bila skladištena na ispravnoj temperaturi ima visoki rizik da bude kontaminirana histaminom - toksinom, koji stvaraju bakterije u ribama. Histamin se ne uništava pri normalnim temperaturama kuhanja i rezultira u vrsti trovanja hranom poznatom kao trovanje skombroidima. Uzrokuje niz simptoma, uključujući mučninu i oticanje lica i jezika.

Druga vrsta trovanja hranom uzrokovana kontaminiranom ribom je trovanje ribom ciguatera (CFP). Do toga dolazi zbog toksina koji se zove ciguatoxin, a koji se uglavnom nalazi u toplim, tropskim vodama. Prema procjenama, najmanje 10 000–50 000 ljudi koji žive ili posjećuju tropska područja dobiva CFP svake godine. Kao i histamin, on se ne uništava u normalnim temperaturama kuhanja, pa su štetni toksini prisutni nakon kuhanja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak