5 5/7

Riža

7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

Nepečena riža može se kontaminirati sporama Bacillus cereus, bakterije koja proizvodi toksine koji uzrokuju trovanje hranom. Ove spore mogu živjeti u suhim uvjetima. Na primjer, mogu preživjeti u paketu nekuhane riže u vašoj smočnici. Također mogu preživjeti proces kuhanja.

Ako kuhanu rižu ostavite da stoji na sobnoj temperaturi, ove spore prerastu u bakterije koje se razmnožavaju u toplom, vlažnom okruženju. Što duže riža ostane na sobnoj temperaturi, vjerojatnije je da će biti nesigurna za konzumiranje.

Da biste smanjili rizik, poslužite rižu čim je iskuhate, a ostatak riže stavite u frižider što je brže moguće nakon kuhanja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak