Bilo da je u našj kafi, pahuljicama ili uživamo u njemu uz domaći kolač, mlijeko je jedan od najbitnijih proizvoda u našoj ishrani. Mlijeko je na četvrtom mjestu na listi najviše konzumiranih proizvoda u SAD-u. Ali ovih dana, sve su više poznatiji proizvodi koji se koriste kao zamjena za mlijeko, bilo da je u pitanju alergija, nepodnošljivost laktoze ili prosto stvar ličnog izbora.
Alternative za mlijeko
Korisni savjeti
Prosječan čovjek je sedamdesetih godina prošlog stoljeća u prosjeku pio 29.8 galona kravljeg mlijeka godišnje. Do 2011. godine ta cifra je opala na samo 20 galona godišnje. Razlog ovoga se vjerovatno krije u tome da su ljudi kravlje mlijeko zamjenili nečim drugim.
Prije nego pređemo na alternative, bitno je da se naglase sve zdravstvene beneficije svake od njih i na taj način odlučiti koja vama najviše odgovara. Zamjene za mlijeko, kao što je bademovo ili mlijeko od soje pune su korisnih materija. Ali grupno, one sadrže puno manje šećera od običnog mlijeka, što je jako pozitivna stvar.
Znamo da je mlijeko poznato po kalcijumu koje pomaže kostima, i još uvijek nije oborena činjenica da kravlje mlijeko sadrži najveću količinu kalcijuma. Zamjene za mlijeko su pune vitamina i minerala, uključujući i kalcijum. Iako možda ljudsko tijelo neće apsorbirati veliku količinu kalcijuma iz ovih alternativa za mlijeko, ta doza je sasvim dovoljna kako bi popunila dnevnu potrebu. Nemojte zaboraviti da promućkate vaše alternativne izbore za mlijeko, gdje ćete na ovaj način izbjeći da se kalcijum taloži na dnu tetrapaka.
1) Mlijeko od soje
Mlijeko koje je napravljeno od soje, je takvog ukusa da balansira slan i gorak ukus u ustima. Pošto je ovo mlijeko nastalo od biljke, ne sadrži holesterol, što ga čini savršenim izborom za ljude koji pokašavaju umanjiti holesterol. Za razliku od drugih proizvoda koji su na biljnoj bazi, soja sadrži esencijalne aminokiseline. Smatra se da ovo mlijeko smanjuje krvni pritisak kod ljudi koji boluju od hipertenzije. Negativna strana ovog mlijeka je ta, da su neka istraživanja pokazala da negativno utječe na tiroid. Sojin izoflavoni mogu koristi jod koji se nalazi u tijelu, a koji se obično koristi u proizvodnji tiroidnog hormona. Soja u nekim slučajevima može i usporiti apsorpciju minerala i proteina.
2) Bademovo mlijeko
Ovo mlijeko se na tržištu pojavilo početkom devedestih godina prošlog stoljeća, ali je tek u proteklih nekoliko godina postalo popularno, jer je ljudimo trebalo vremena da saznaju za sve beneficije i zdravstvene dobrobiti koje ono ima. Bademovo mlijeko nastaje od suhih badema koji se melju sve dok ne nastane puter od njih. Ono se miješa sa vodom i vitaminima, stabilizatorima a ponekad i nekim zaslađivačima. Obično je sladunjavog ukusa, i svakako nije pogodno za ljude koji su alergični na orašaste plodove. Bademovo mlijeko je puno vitamina i minerala. Sadrži jako malo kalorija, samo 60 u jednoj čaši mlijeka. Jedino što nedostaje ovom mlijeku jesu proteini, gdje ima samo jedan gram u jednoj čaši mlijeka, kao što i ne sadrži masti za razliku od kravljeg mlijeka.
3) Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko dolazi iz unutrašnjosti samog kokosa. Ovo mlijeko je puno vitamina C i E kao i antioksidansa. Sadrži visok nivo magnezijuma, fosfora i kalija.
4) Mlijeko od riže
Ovo mlijeko se pravi i dobija od riže i to obično od smeđe riže. Jako malo sadrži kalorija i masti, i rok trajanja mu je odprilike isti kao kod kravljeg mlijeka. Kao bademovo mlijeko, i ovo ima manje proteina, sadrži svega jedan gram po čaši mlijeka. Smatra se mlijekom čija je nutricionistička karta najslabija, jer mu nedostaje vitamina A, D i B12. Mlijeko od riže je dobar izbor za ljude koji su alergični na soju, laktozu ili orašaste plodove.
5) Kozije mlijeko
Kozije mlijeko je lakše podnošljivo, naročito za djecu, starije osobe ili za bolesne osobe. Proteina sadrži skoro isto koliko i sadrži kravlje mlijeko, i sadrži više triptofana i esencijalnih amino kiselina. Smatra se da pomaže kod anemije ili kod nedostatka željeza, magnezijuma i fosfora. Kozije mlijeko ipak sadrži malo laktoze, gdje ne može biti na raspolaganju ljudima koji su alergični na laktozu. Jedinstvenog je ukusa, kombinacije slanog i slatkog, dajući mu malo jači miris koji može mnogima smetati.
Mlijeko od soje | Bademovo mlijeko | Kokosovo mlijeko | Mlijeko od riže | Kozije mlijeko | Kravlje mlijeko | |
Kalorija | 100 | 60 | 80 | 120 | 89 | 110 |
Masti | 4 g | 2.5 g | 5 g | 2.5 g | 2.4 g | 2.5 g |
Proteini | 7 g | 1 g | 0 g | 1 g | 7.4 g | 8 g |
Šećer | 6 g | 7 g | 6 g | 10 g | 9.4 g | 12 g |
Natrijum | 119 mg | 150 mg | 45 mg | 100 mg | 100 mg | 130 g |
Kalcijum | 30% | 30% | 24% | 25% | N/A | 30% |
Vitamin D | 30% | 25% | 45% | 30% | N/A | 25% |