Svako ko brine o svojoj ishrani i težini je vjerovatno čuo za kefir. Kefir je fermentirano piće konzistencije slične jogurtu ili kiselom mlijeku. Bogat je brojnim hranjivim sastojcima i probioticima, te je koristan za probavu i zdravlje crijeva.
Da li je kefir zdrav?
Poznata superhrana s nevjerovatnim koristima za zdravlje
Šta je kefir?
Kefir je fermentirani mliječni napitak koji podsjeća na jogurt, ali je rjeđe konzistencije. Piće, koje je nastalo u planinskom području između Azije i Europe, ima kiselkast okus zbog procesa fermentacije.
Jedna šoljica kefira od punomasnog mlijeka obično sadrži:
- Kalorije: 33
- Proteini: 8,3 grama
- Masnoća: 7,5 grama
- Ugljeni hidrati: 11 grama ugljikohidrata
- Kalcijum: 333 miligrama
- Magnezijum: 28 miligrama
- Kalij: 383 miligrama
- B12: 0,7 mikrograma
Zašto je koristan za zdravlje?
Kefir je povezan sa sljedećim zdravstvenim prednostima:
- Bogat je osnovnim hranjivim sastojcima, poput magnezijuma i kalijuma
- Poboljšava probavu i zdravlje crijeva
- Poboljšava zdravlje kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze
- Ima antibakterijska svojstva
- Nizak sadržaj laktoza
- Podržava gubitak kilograma
- Smanjuje upalu
Razlog zašto je kefir toliko popularan je zbog "dobrih bakterija" koje sadrži. Vjeruje se da specifični mikroorganizmi koji se nalaze u ovom napitku podržavaju probavno zdravlje i sprječavaju rast štetnih bakterija u crijevima.
Naša crijeva sadrže nebrojene milijarde bakterija, uglavnom u tankom crijevu i debelom crijevu. One su od vitalne važnosti za pomoć u pravilnoj probavi naše hrane, apsorpciji hranjivih sastojaka, razgradnji štetnih hemikalija, treniranju imunološkog sistema i sprječavanju prekomjerne upale. Za optimalno zdravlje crijeva, ove bakterije moraju biti dovoljno raznolike i uključivati zdrave sorte.
Fermentirana hrana, kao što su kefir, tempeh, miso, kimchi i kiseli kupus, posebno je korisna u promicanju zdravlja crijeva jer su ove namirnice izvrstan izvor zdravih bakterija koje pomažu u ubijanju nezdravih bakterija.