Iako dosadna istina glasi da je mršavljenje "unos manjeg broja kalorija od onog koji sagorite", važno je i koja je to vrsta kalorija: neki izvori ugljikohidrata su definitivno hranljiviji od drugih.
"Moj savjet je da unosite ugljikohidrate koji su minimalno procesovani, prirodno bogati hranljivim vlaknima i po mogućnosdti imaju nizak glikemijski indeks, kao i one koji su izvori vitamina i minerala", kaže Barkli.
Kad se bira hljeb, on preporučuje da se izbjegava onaj od bijelog brašna i umesto njega konzumira hleb od kiselog testa ili više vrsta žitarica – što je skuplja ali kvalitetnija opcija.
"Bolje je da platite više i jedete malo manje onoga što je dobro nego da jedete puno onoga što je loše", kaže on.
Savjet za ljubitelje tjestenine: birajte onu od žitarica sa cijelim zrnom kad god ste u mogućnosti. Kod riže, odlučite se za varijante sa dugim zrnom kao što je basmati ili stara dobra smeđa riža (kad odgovara jelu koje spremate)
"Mlijeko i jogurt su takođe izvori ugljikohidrata koji su izuzetno hranljivi, kao i povrće bogato škrobom poput krompira, graška, paškanata i kukuruza", dodaje Barkli. "Malo bolji izbor od krompira su slatki krompir i zimska tikva zato što se sporije vare i apsorbuju."
Mahunarke – grah, leća i leblebija – takođe predstavljaju izuzetno hranljive izvore ugljikohidrata (i proteina) koji "ne dovode do naglog skoka glukoze u krvi zato što hranljiva vlakna kojima obiluju usporavaju varenje"