2 2/4

Ishrana pred utakmice

Kako se hrane vrhunski fudbaleri najjačih liga?
Kako se hrane vrhunski fudbaleri najjačih liga?

Dan utakmice uvijek predstavlja najveći izazov kako za igrače i trenere, tako i za kompletno osoblje koje se brine o tome da igrači budu u idealnom stanju pred izlazak na teren. Upravo zbog toga većina klubova ima tzv. karantine pred utakmice, u kojima je detaljno uređen i tempiran svaki obrok.

Ciklus ishrane pred utakmice obično počinje 24 do 48 sati ranije, sa generalnim načelom da se u organizam unosi preporučenih 1 do 4 grama ugljikohidrata po kilogramu tjelesne mase 6 sati pred utakmicu. Kao i u ostalim sportovima, od iznimne je važnosti to da igrači i sami uvježbaju najbolje strategije pred velike fizičke izazove kakve su utakmice.

Jasno je da se posebna pažnja pridaje konkretnom odabiru pravih namirnica pred utakmice, pri čemu se posebno vodi računa o tome da to ne bude teško probavljiva i općenito "teška" hrana.

Uz obroke bogate ugljikohidratima prije utakmice, stručnjaci posebno napominju važnost hidratacije organizma, ističući da bi sat prije meča igrači trebali popiti 400 do 500 ml tečnosti u formi vode ili izotoničnih pića. Uz to preporučuje se unos manje količine tečnosti nakon zagrijavanja kako bi se nadomjestila potrošena tečnost iz organizma znojenjem.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak