Možete li jesti sirove brokule?

Izuzetno zdrava namirnica

Brokule su zdravo povrće s fantastičnim sadržajem hranjivih sastojaka koji su odlični za vaše zdravlje. Bogate su vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. Brokule je također veoma jednostavno pripremiti, te se mogu dodati salatama, juhama ili umacima. Ipak, neki se pitaju koliko je sigurno jesti sirove brokule, te da li ovo zaista ima prednosti za vaše zdravlje. Body.ba vam u nastavku donosi odgovor:

Možete li jesti sirove brokule?
Unsplash

Može se jesti uz minimalnu pripremu

Iako se najčešće jedu kuhane, brokule mogu biti hranjiv dodatak vašoj ishrani bez ikakve pripreme. Kako biste uživali u sirovoj brokuli, prvo očistite glavu brokule u hladnoj vodi. Pomoći prstiju protrljajte, a zaim lagano osušite brokulu ubrusom dok se potpuno ne osuši, Oštrim nožem narežite cvjetove brokule s glavne stabljike na manje komade.

I cvjetnice i stabljike potpuno su sigurne za jelo. Ipak, važno je da ih dobro izrežete kako biste ih lakše žvakali. U brokulama dakle možete uživati čak i bez ikakve pripreme. Ako želite poboljšati okus, umočite brokulu u hummus ili neki umak. Možete ih jednostavno dodati i u zdjelu sirovog povrća ili pomiješati sa salatom ili tjesteninom.

Priprema može utjecati na sadržaj zdravih sastojaka

Neke metode kuhanja mogu smanjiti sadržaj hranjivih sastojaka brokule. Na primjer, brokula je izvrstan izvor vitamina C. 90 grama nasjeckane sirove brokule osigurava 90–108% preporučene dnevne doze ovog hranjivog sastojka za muškarce i žene. Međutim, vitamin C je vitamin osjetljiv na toplinu, a njegov sadržaj može uvelike varirati ovisno o načinu kuhanja. Jedno je istraživanje pokazalo da prženje i kuhanje brokule smanjuje sadržaj vitamina C za 38% i 33%. Drugo je istraživanje pokazalo da mikrovalna pećnica, kuhanje i prženje uzrokuju značajne gubitke vitamina C i klorofila, pigmenta za jačanje zdravlja koji brokoli daje zelenu boju. Čini se da priprema brokule na pari nudi najveće zadržavanje hranjivih sastojaka u usporedbi s drugim spomenutim načinima kuhanja.

Brokula je bogata i prirodnim biljnim spojem sulforafanom

Sulforafan je povezan s raznim zdravstvenim prednostima i može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, raka, dijabetesa i probavnih tegoba. Zanimljivo je da je vaše tijelo sposobnije apsorbirati sulforafan iz sirove brokule nego iz kuhane brokule. Ipak, kuhanje brokule može imati svoje prednosti. Na primjer, kuhanje brokule značajno povećava njegovo antioksidacijsko djelovanje. Naime, kuhanje može povećati sadržaj karotenoida brokule koji su korisni antioksidansi. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak