Brokula (lat Brassica oleracea italica) je prethodnik cvjetače i bliski srodnik kelja, kelja pupčara, blitve, repe i kineskog kupusa. U 16.st. je uzgajana u Italiji i Francuskoj i njen naziv potječe od talijanske riječi „brocco“ što znači izdanak, mladica. Povrće iz porodice Brassica dijeli zajedničku pojedinost – svaki cvijet ima četiri latice koje sliče grčkom krstu, te se stoga često nazivaju krucifere ili krstašice (crucifers ili cruciferous).
Brokula - prijatelj svake dijete
Niskokalorična namirnicaNajčešće se na tržištu susrećemo sa zelenom brokulom, iako postoje ljubičasti i bijeli varijeteti.
Energetska vrijednost 100 grama kuhane brokule je samo 35 kalorija, sadrži samo 2 grama bjelančevina sa dosta visokim procentom aminokiseline, te 3 grama vlakana. Od ostalih nutrijenata zastupljeni su vitamini B1 (tijamin), B2 (riboflavin), B3, B6 (piridoksin), magnezij, kalij i cink.
Jeste li znali da stres utiče na pad imuniteta čime je naš organizam podložan raznim virusima? Novom studijom čiji su rezultati objavljeni u Velikoj Britaniji utvrđeno je da je konzumacijom brokula moguće reducirati ili pak u potpunosti eliminirati štetne promjene koje izaziva stres. Pozitivno djelovanje se pripisuje sulforafanu kojeg osim u brokulama ima i u karfiolu, kelju i kupusu.
Odličan je antioksidant, te zbog bogatstva vlakana i svog hemijskog sastava povoljno djeluje na varenje. Pomaže u prevenciji očne mrene i srčanih bolesti. Ako želite biti zdravi ili pak izgubiti suvišne kilograme, u vašu ishranu treba da bude uključena brokula.
Navest ćemo neke od razloga zašto je dobro uvesti brokulu u redovnu ishranu : hemikalije koje se nalaze u povrću kao što je brokula, karfiol i kupus mogu potaknuti regeneraciju ćelija u DNK i spriječiti ih da postanu kancerogene, istraživanja su dokazala da konzumiranje brokule skuhane na pari smanjuje rizik od srčanog udara tako što potiče sposobnost tijela da se bori protiv oštećenih stanica.
Da li ste još znali i to da brokula sadrži više vitamina C od naranče? Vitamin C je odličan u borbi protiv infekcija i u održavanju crvenih krvnih stanica, te je odličan za kosu,kožu i zube. Potrebno je naglasiti da se vitamin C gubi kuhanjem, to jeste toplinskom obradom, te je brokulu potrebno vrlo kratko kuhati u vreloj vodi ili na pari.
Pozitivna strana brokule je i to što sadrži jednaku količinu kalcija kao i jedna čaša mlijeka, a kalcij reguliše rad srca i poboljšava spavanje. Brokula je također dobar izvor folata, a folna kiselina je potrebna za proizvodnju novih stanica, te se preporučuje u prehrani trudnica. Također je dobar izvor željeza, koji je bitan sastojak hemoglobina te je potreban za tvorbu krvi i transport kisika po tijelu.
U brokuli imamo i veliki broj vlakana, dobar je izvor kalija, koji ima važnu ulogu u tekućem fizičkom sistemu čovjeka i pomaže u funkciji živaca. Brokula je dobar izvor vitamina K, poznato je da je vitamin K potreban pri grušanju krvi i poboljšava održanje čvrstoće kostiju, te igra ključnu ulogu u pravilnom razvoju fetusa
Ako imate namjeru da smanjite unos ugljikohidrata, brokula treba da bude uključena u vašu ishranu. Brokula će vam dosta pomoći u ostvarenju vašeg cilja, bilo da ste usredotočeni na izgradnju mišićne mase ili na gubitak masnoće.
Što se tiče skladištenja potrebno je da znate da se neočišćena i očišćena brokula brzo kvari, te je najbolje skladištiti u frižideru, u zatvorenoj vrećici do 4 dana. Hlađenjem se čuva vitamin C, koji se na sobnoj temperaturi brzo gubi. U frižider nemojte ostavljati tek opranu i vlažnu brokulu jer se na njoj brzo pojavljuju plijesni, zamrzavanjem također možete sačuvati brokulu.
brokule su neizbjezno povrce i zaista bi ih svako trebao uvrstiti u jelovnik.
Brokule su mljac :) još sad znam da sadrži više vitamina C od narandže i isto Ca kao čaša mlijeka.
Fantastično. Tako malo kalorija na 100 grama.
Često je zastupjena u mojoj ishrani, a nisam znala ni pola ovih informacija. Volim brokule :-))