Namirnice koje nas čine starijima - Body.ba

Crna lista

Namirnice koje nas čine starijima

Piše: Body.ba

Srijeda, 05.11.2014.

Namirnice koje nas čine starijima

Kozmetičari i kompletna industrija koja stoji iza njih, svakoga dana ljudima širom svijeta upućuju na stotine savjeta kako da održe kožu mladom, da spriječe njeno prijevremeno staranje, te kako da postignu to da izgledaju mlađe nego što zaista jesu.

Svi oni savjetuju, ali niko se ne obazire na ishranu koja ima najdirektniji mogući uticaj na sam spoljašnji izgled čovjeka. Zbog toga, donosimo vam listu namirnica koje posebno imaju snagu da utiču na naš spoljašnji izgled, pa već prilikom sljedećeg obroka, obratite pažnju na njih.

1. So

Unošenja više soli od 1,500 mg na dan može dovesti do povećanja krvnog pritiska, što opet može oslabiti kožu utičući na kolagen. 

2. Šećer

Generalno jedna od najštetnijih namirnica koju unosimo u organizam. Stručnjaci tvrde da šećer može prepuniti tzv. inzulinski put, što mijenja strukturu krvi te ubrzava proces starenja. Pored toga što ostavljanje šećera može pokazati poboljšanja na koži već nakon sedmice, šećer također šteti i zubima koji su jedan od najvažnijih vanjskih ukrasa, ali i pokazatelja zdravlja.

3. Kafa

Kafa ne samo da potamnjuje zube nego i dehidrira tijelo, što vodi do sušenja kože i njenog bržeg starenja.

4. Alkohol

Pored stotina dokazanih loših efekata na ljudski organizam, alkohol također izvlači vodu iz ćelija, što vodi do ubrzanog starenja i lošijeg izgleda generalno.

5. Crveno meso

Iako je jako cijenjeno i sve češće se nalazi i u nekima od djelotvornih dijeta, crveno meso ipak ne bi trebali jesti često. Problem vezan za ljepotu je taj što karnitin, protein koji se nalazi u životinjskom mesu, ojačava zidove krvnih ćelija, što vodi do bržeg starenja.

6. Jednostavni ugljikohidrati

Visok glikemijski indeks koji sadrži hrana poput bijelog hljeba i tjestenine, omogućava reakcije koje su u direktnoj vezi sa uništavanjem kolagena, upravo onog elementa koji koži daje čvrstoću i elastičnost.

7. Gazirana pića

Ova vrsta pića nosi više negativnih efekata na ljude, a jedan od njih je taj što soda nagriza zube i čini ih podložnijim kvarovima. Pored toga što degradira jedan od stubova ljepote lica, soda djeluje i na kožu te je čini starijom, a poznato je da gazirana pića koja su najčešće sa velikim količinama šećera, također dehidriraju kožu i na taj način je čine starijom.

8. Transmasne kiseline

Fabričke masti koje se mogu naći margarinu i sličnim namirnicama imaju jako negativnu osobinu da prave zakrčenja u arterijama i krvnim putevima, što je jako problematična stvar po ljudsko zdravlje. Samim tim i koža postaje manje elastična jer ćelije ne mogu doći do vode. S druge strane, put za masnoće nije odsječen što je još jedna užasna stvar. S druge strane prirodne nezasićene masnoće poput maslinovog i kokosovog ulja pomažu stabilnost zidova ćelija i štite od slobodnih radikala koji kožu čine starijom.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)