Narandže su ukusne, a uz to su zdrave i mogu da budu od velike koristi vašem organizmu.
Narandže podmlađuju, pune su vitamina, ali imaju i svoje mane

Citrusno voće najpoznatije je po tome što sadrži velike količine vitamina C, ali sadrži i druga ljekovita svojstva koja će pomoći poboljšanju i očuvanju vašem organizima. Narandže su idealne u ovo doba godine jer pomažu u zaštiti od prehlade.
Narandža se smatra rekorderom po količini vitamina, minerala i boloških aktivnih tvari koje sadrži. Za razliku od mnogih drugih voćki, dostupna je tokom cijele godine, iako ponavljamo da je najkorisnija u ovom periodu godine.
Narandža je 85% sastavljena o strukturirane vode i niza vitamina:
- biljna vlakna;
- pektin;
- fitoncidi;
- antioksidansi;
- organske kiseline;
- esencijalno ulje;
- monosaharidi;
- vitamini A;
- Vitamin C;
- vitamin E;
- skupina B vitamina;
- željezo;
- cink;
- kalij;
- bakar;
- kalcij;
- fosfor
Kalorični sadržaj narandže je mali - 42-43 kcal, ali ima visok sadržaj šećera. Znanstvenici sa univerziteta Hohenheim i Keele otkrili su da sok od narandže ima kalorijsku vrijednost od 110 kcal, pa je onima koji prate svoju figuru bolje da piju manje kalorične napitke. Osim toga, svježe cijeđeni sok ne sadrži vlakna, što negativno utječe na gušteraču. Stoga je bolje odabrati cijelu narandžu, tu je velika količina vlakana, koja usporavaju apsorpciju fruktoze i glukoze iz pojedenog voća. Energetska vrijednost na 100 grama narandže: ugljikohidrati - 8,1 g, proteini - 0,9 g, masti - 0,2 g.
Jedenje naradnže dnevno može da pomogne u borbi protiv skorbuta, hipertenzije, nedostatka vitamina, oticanja tijela i udova te usporednog metabolizma. Redovnom upotrebnom uklanjamo toksine iz jetre i crijevnog trakta, tako da pomaže u čišćenju organizma.
Uz to, pomaže u liječenju onkologije, kod jačanja srca jer štiti srčani mišić od kvarova, jača krvožilne membrane, smiruje živčani sustav i smanjuje rizik od srčane ishemije, srčanog i moždanog udara.
Štaviše, dobro je i za podmlađivanje. Akumulacija bioflavonoida pomaže protiv preranog starenja. Tu su i prednosti za kožu, nokte i kosu jer vitamini sadržani u voću zadržavaju vlagu i kisik u strukturi kože, zaglađuju fine bore, uklanjaju podočnjake, jačaju nokte i kosu.
Narandža je vrlo koristan proizvod, ali glavni nedostatak je što se narandže beru nezrele, plodovi dozrijevaju tokom transporta i zato se vitamin C brzo uništava, Osim toga, proizvođači često prerađuju plodove kako bi duže zadržali svježinu i izgled. Stoga voće prije upotrebe obavezno dobro operite.
Također se preporuča oprezno koristiti za osobe koje pate od gastritisa, osobito s visokom kiselošću, pankreatitisom. Bolje je piti sok razrijeđen s malo vode.
Narandža je jedna od popularnih namirnica koje izazivaju alergije, posebno kod djece. Zbog nedostatka esencijalnih enzima tijelo nije u stanju probaviti i apsorbirati proizvod. Dakle, reakcija može biti u obliku osipa na licu ili tijelu, svrbeža, crvenila kože, ekcema i konjuktivitisa.