Dok su u ranijim stoljećima ljudi gubili živote prilikom pokušaja da dođu do hrane, u modernom svijetu hrane ima u izobilju, ali ljudi radi nje i dalje stradaju i to u mnogo većem broju nego ikada. Poražavajući su to podaci opsežnih istraživanja koji su imali za predmet da istraže uticaj nezdrave prehrane na život ljudi širom svijeta.
Nezdrava prehrana je uzrok smrti svake pete osobe!
Poražavajuća statistikaUniverzitet Washington u Seattleu, bio je mjesto analize podataka koje je prikupilo 2500 stručnjaka iz više od 130 zemalja svijeta u sklopu velikog istraživanja pod nazivom "Global Burden of Disease Injuries and Risk Factors 2016". Predmet istraživanja su bili uzroci smrti svih 54,7 miliona osoba koliko je evidentirano tokom 2016. godine.
Ono što su Christopher Murray i kolege uspjeli saznati iz silnih podataka je to da su se čak tri četvrtine smrtnih slučajeva dogodile kao posljedice nezaraznih bolesti, kao i to da su srčana oboljenja i dijabetes tip 2 u stalnom porastu u svijetu.
Konkretno dijabetes je uzročnik smrti 1,43 miliona ljudi što je u posljednjoj deceniji porast od čak 31,1 posto, a što je više nego alarmantan znak.
Glavni razlozi toliko velikog uticaja prehrambenih navika na smrtnost su ti što se kod ljudi u sve manjem procentu u ishrani mogu pronaći proizvodi od cijelih žitarica, orašastih plodova i voća, kao i to što ljudi općenito unose prevelike količine soli u organizam. Sve to vodi do pretilosti kao plodnom tlu brojnim oboljenjima, visokom krvnom pritisku, te visokom nivou holesterola u krvi.