Kada je riječ o najzdravijim začinima, ta priča nikada ne može proći bez spominjanja cimeta - unutrašnje kore drveta izmrvljene u prah, koji je jako poštovan sve od Kine pa sve do Južne Amerike.
Razlozi zbog kojih je cimet na tako dobrom glasu
Miljenik nutricionista
Brojni su pozitivni učinci cimeta na ljudsko zdravlje, a u nastavku ćemo nabrojati samo neke od njih. Ovdje neće biti riječi o onome po čemu je cimet najpoznatiji, fantastičnoj aromi, već o bonusima koje sebi osiguravamo konzumirajući ga.
- Cimet je u kineskoj medicini poznat kao lijek za prehladu i gripu (posebno uz čaj i đumbir)
- Cimet u kombinaciji sa medom i vodom predstavlja malu energetsku bombu
- Cimet pomaže kod probavnih smetnji
- Cimet revitalizira živce i krv
- Cimet sa samo pola kašićice dnevno smanjuje nivo šećera u krvi kod dijabetičara
- Cimet smanjuje nivo holesterola u krvi
- Cimet uništava gljivice i sprečava njihov rast
Cijeli ovaj niz sadrži i više nego dovoljno razloga da svakog dana na neki način unesemo barem malo cimeta u svoj organizam.