Da li ste se ikad zapitali kakvu nutricionističku vrijednost ima smokva? Osim što vas odmah asocira na slatko osvježenje u ljetnim danima, smokva je puna značajnih ljekovitih vrijednosti. Potiče iz Azije, a danas na velikim plantažama se uzgaja širom mediterana. Njena vrijednost kao hrana i lijek, je bila poznata još kod starih Grka koji su je smatrali svetim voćem, gdje je čak i zakonom bilo zabranjeno da se iznosi izvan zemlje.
Smokva - dar ljeta i plod mediterana
Korisne informacijeDanas postoji preko 500 različitih vrsta smokvi, koji zbog svojih specifičnih ukusa su omiljeni već brojnim generacijama. Može se jesti svježa, suha, ali i obrađena kao marmelada ili kompot. Zamrznute smokve se mogu čuvati i do šest mjeseci. Svježi plod sadži 80% vode, 15% voćnog šećera, pektina i organske kiseline. Od minerala, u 100 g smokvi, dominira kalijum (270 mg), kalcijum (42 mg), magnezijum (17 mg), željezo (0,370 mg), fosfor (17 mg), cink (0,3 mg) i bakar (0,5 g). Beta karoten, provitamin A je najučinkovitiji od vitamina, kao i grupa B vitamina (B1,B2,B3,B6), iako vitamina C ima jako malo, tek 3 mg.
Smokva sadrži aminokiselinu triptofan, koja je bitna za normalno funksionisanje imunološkog sistema. Smokva je bogata biljnim vlaknima koji olakšavaju crijevima proces varenja hrane. Biljna vlakna pomažu u kontroli nivoa šećara u krvi i umanjuju holesterol. Visoka koncentracija prostih šećera (glukoze i fruktoze) u smokvi, predstavlja zdravu zamjenu za bijeli industrijski šećer.
Sušena smokva sadrži do 50% invertnog šećera (ne sadrži saharozu), zatim organske kiseline, 5% pektina, malo masnoća, proteinske materija, i 20% vode. U suhom plodu ima 3-4 puta više kalcijuma, fosfora i magnezijuma, a jedinstvena razlika je u tome što se vitamin C u procesu sušenja u potpunosti gubi.
Ljekovita svojstva smokve:
- antioksidansno dejstvo na vitamine ojačava imunološki sistem
- prisustvo polifenola u smokvi utječe na usporavanje moguće pojave tumora
- pomaže pri raznim upalama disajnih puteva, djelujući kao ekspektorans
- pomaže i stimulira rad crijeva, reguliše nivo šećera i holesterola
- stimuliše rad mozga i koncentracije, poboljšava raspoloženje kao rezultat dejstva magnezija, kalijuma, glukoze i triptofana
Zbog svih predhodno navedenih činjenica o smokvi, preporučujemo da vam bude prisutna u jelovniku tokom cijeli godine, svakako smo nestrpljivo čekali ljeto, kako zbog sunca tako i zbog svježih voćki koje dolaze uz njega.