Tamna čokolada i njene koristi za srce

Dobra vijest za ljubitelje čokolade

Čokolada se pravi od kakaa koji je bogat polifenolima koji mogu djelovati kao antioksidansi, te smanjuju loši holesterol i krvni pritisak. Vjeruje se kako svakodnevno jedenje tamne čokolade može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tamna čokolada i njene koristi za srce
Pexels

Kakao sadrži epikatehine i katehine, koji su slični polifenolima koji se nalaze u zelenom čaju; i kvercetin koji se nalazi u voću i povrću. Tamna čokolada ima više antioksidansa od mliječne, jer određeni postupci prerade uklanjaju polifenole koji imaju gorak okus.

Istraživanje o čokoladi

Istraživačke studije još 2006. godine promatrale su konzumaciju čokolade i kako ona korelira s rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod velike populacije i, zaista, pronašle su korelaciju. Ljudi koji su konzumirali više čokolade bilo koje vrste, imali su manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovo su zanimljive informacije, ali problem ovih vrsta prehrambenih studija je velika mogućnost zbunjujućih faktora. Ako ljudi koji jedu čokoladu rade i druge stvari koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, istraživači i novinari mogu doći do pogrešnog zaključka.

Bolje je imati randomizirana kontrolna ispitivanja, koja su studije u kojima se određena terapija (u ovom slučaju čokolada ili kakao) proučava na takav način da se zbunjujući faktori eliminiraju ili barem minimiziraju.

Čini se da kakao ima blagotvorne učinke na funkciju krvnih žila, pa je moguće da čokolada pomogne ljudima s povišenim krvnim pritiskom. Završeno je nekoliko studija o utjecaju čokolade na krvni pritisak, a mnoga (ali ne sva) pokazuju smanjenje očitanja krvnog pritiska kod ispitanika koji su imali visok krvni pritisak.

Naravno, metode prerade čokolade mogu se razlikovati od kompanije do kompanije, tako da se kvalitet i količina antioksidansa mogu razlikovati. Polifenoli poput onih koji se nalaze u čokoladi možda mogu smanjiti holesterol. Kakao također sadrži male količine ksantina (teobromin, teofilin i kofein) i drugo jedinjenje zvano feniletilamin. Ali s obzirom na to da čokolada sadrži samo male količine ovih spojeva, oni vjerovatno nemaju utjecaja na vaše zdravlje.

Dakle, jedenje manjih količina tamne čokolade može vam pomoći u smanjenju krvnog pritiska, ali dokazi nisu jasni. Važno je da pazite na količinu koju konzumirate. Iako je tamna čokolada korisna, ona nije lijek za visok krvni pritisak. Različiti drugi faktori također imaju važnu ulogu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak