Brojnim istraživanjima je dokazano da tamna čokolada ima nevjerovatna svojstva za smanjenje stresa, kao i druge blagodati za zdravlje. U nastavku pogledajte šta je jedna od najnovijih studija pokazala o tamnoj čokoladi i njenim koristima za zdravlje.
Tamna čokolada čuva srce,mozak i smanjuje stres
Dobra vijest za sve ljubitelje čokoladeKliničko ispitivanje objavljeno na mrežu u ACS-ovom časopisu Proteome Research, otkrilo je da konzumiranje oko unce i pol tamne čokolade dnevno tokom dvije sedmice, smanjuje razinu hormona stresa.
Smanjuje stres
Istraživači su naveli još neke dokaze o koristima tamne čokolade. Antioksidanti i druge korisne tvari u tamnoj čokoladi mogu smanjiti faktore rizika od srčanih bolesti, te mogu olakšati i emotivni stres.
Tjelesna reakcija na stres može nas natjerati da poželimo više slatkiša. Stoga je odlična vijest da upravo čokolada može biti korisna. Emocionalno prejedanje je obično posljedica stresa, a ako niste oprezni može dovesti do debljanja. Manja količina tamne čokolade može biti učinkovita i ugodna metoda za oslobađanje od stresa.
Veoma hranjiva
Kvalitetna tamna čokolada s visokim udjelom kakaa je prilično hranjiva opcija. Tamna čokolada sadrži pristojnu količinu topljivih vlakana i bogata je mineralima. Osim toga, ona sadrži i visok sadržaj željeza, magnezija, bakra, mangana, fosfora, cinka i selena.
Naravno, važno je naglasiti i da tamna čokolada sadrži poprilično veliku količinu šećera, stoga je ne biste trebali konzumirati svakodnevno. Tamna čokolada sadrži i dosta masti, koje su uglavnom zasićene i monozasićene. Sadrži i stimulanse poput kofeina, ali su male šanse da će vas držati budnima noću, jer je količina kofeina vrlo mala u usporedbi s kafom.
Odličan izvor antioksidansa
Istraživači često naglašavaju negativan utjecaj slobodnih radikala na tijelo, a vjeruje se da upravo namirnice bogate antioksidansima mogu biti korisne u borbi protiv njih. Tamna čokolada puna je organskih spojeva koji djeluju kao antioksidanti. Ovo između ostalog uključuje polifenole, flavanole i katehine.
Jedno istraživanje je pokazalo da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidacijskog djelovanja od bilo koje druge vrste testiranog voća, što je uključivalo borovnice i acai bobice.
Može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak
Brojna kontrolisana istraživanja pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak. Bioaktivni spojevi u kakau mogu poboljšati protok krvi u arterijama, te uzrokovati mali, ali statistički značajan, pad krvnog pritiska.
Može poboljšati funkciju mozga
Tamna čokolada također može poboljšati i funkciju vašeg mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje kakaa s visokim sadržajem flavanola, pet dana sedmično, poboljšava dotok krvi u mozak. Kakao također može značajno poboljšati kognitivne funkcije kod starijih osoba s mentalnim oštećenjima. Uz to, kakao sadrži stimulanse poput kofeina i teobromina, što može biti ključni razlog poboljšanja rada mozga u kratkom vremenskom periodu.