Vrijeme je da saznate nešto više o starim začinima, zašto su dobri za nas i kako ih koristiti. Biber je možda jedini na kojeg ste se navikli, ali prezentovati ćemo vam mnoge druge začine, kojima možete poboljšati ukus hrane, od doručka do deserta.
Vodič kroz začine
24 vrste
Kupujte cijele začine
Cijeli začin traje duže od podzemnih verzija, ali za to će vam trebati mlin. Morta i tučak ili mlin za kafu će odlično odgovarati tom zadatku!
Držite ih na hladnom suhom mjestu
Začine držite daleko od toplote, vlage i direktne svjetlosti. Izbjegavajte stavljanje stalka s začinima iznad pećnice – toplina i vlaga mogu negativno utjecati na kvalitetu začina. Kad posipate začin u posudu, najprije stavite u ruke pa onda dodajte jelu. Tresući posudu s začinom direktno iznad lonca za kuhanje može pokvariti ostatak hrane. Drugi savjet kako da održite suhoću jeste da zamijenite poklopac odmah nakon upotrebe.
Bacite stare začine
Začini ne postaju loši po nas, ali vremenom gube svoju aromu. Cijele sjemenke traju tri do četiri godine, dok prizemni začini mogu trajati dvije do tri godine. Ako je začin bez sjaja i izgubio je svoju originalnu boju, vrijeme je da ga bacite. Pobrinite se i za starost boce, da znate kad je vrijeme da kupite nove.
Pohranite ih kreativno
Umjesto stavljanja staklenki jednu na drugu bez nekog pravilnog reda u ostavama, nađite neke inovativne ideje kako da ih pohranite, fino iskoristite ladice u ormarima, stavite police na zidove, pa čak možete koristiti i male epruvete za svaki od začina.
Začini
Piment
Ovaj začin je najprije bio poznat kao Jamajčanski biber, a kasnije je postao piment. Ima okus mješavine muškatnih oraščića, cimeta, đumbira i bibera. Istraživanja navode da neke tvari iz pimenta – uključujući eugenol i galne kiseline – imaju anti-tumorna svojstva djelujući na ljudske ćelije raka.
Okus: poput jake mješavine cimeta, muškatnog oraščića, klinčića, i naznaka bibera
Odlično za: njemačku i karipsku hranu, kolače, torte, gulaš, janjetinu, voćne pite, kisele krastavce
Odličan recept: dodajte u quinoa recept za doručak, ili dodajte malo u smjesu za pečene jabuke
Kardamom
Kardamon moguće da ima potencijal da spriječi nastanak dodataka na koži, koji mogu biti kancerogeni. Ovaj začin je jedan od ključnih komponenti Chai čaja.
Okus: toplo, začinjeno, slatko
Odlično za: skandinavsku i indijsku kuhinju, Chai čaj
Odličan recept: starim monotonim frapeima dodajte kardamon: kokosu i limeti, vaniliji ili piti od jabuka. Kardamon je dobar i kod zobenih pahuljica sa pitom od bundeve.
Crvena ljuta paprika
Istraživanja ukazuju na ovaj vatreni začin, koji dobiva svoj okus od kapsaicina. Poveća oksidaciju masti, dozvoljavajući tijelu da bolje koristi masti kao gorivo.
Okus: ljuto, dimljeno
Odlično za: meksičku i jugozapadnu kuhinju, čili, jaja, ribu, povrće
Odlični recepti: odlična je uz vegetarijanski čili
Cimet
Ovaj začin, koji se slaže i sa slatkim i slanim jelima, ima niz zdravstvenih pogodnosti, od smanjenja artritisa do zadržavanja usta čistim. U jutarnju kafu dodajte cimet umjesto šećera, za okus bez krivice.
Okus: slatko, ljuto
Odlično za: meksičku i grčku kuhinju, voće s roštilja, curry, kolače, zobene pahuljice
Odličan recept: dodajte cimet jednostavnim receptima pripreme doručka od jabuka i cimeta, rižoto ili domaći maslac od bundeve za dobar okus.
Klinčić
Klinčići, sušeni cvjetni pupovi, pružaju prasak okusa i u malim količinama. Jedno istraživanje je otkrilo da su klinčići najbolji prirodni antioksidansi, jer sadrže visoke razine fenolnih spojeva. Pored toga otkriveno je još niz drugih korisnih osobina. Drugo istraživanje navodi da ulje od klinčića može smanjiti depresiju na sličan način kao stimulantni lijekovi.
Okus: aromatično, slatko
Odlično za: karipsku i indijsku hranu, ananas, meso, supe, svinjetinu, kuhano vino,
Odličan recept: napravite zdjelu začinjenih oraha s klinčićima, ili pirjajte sa kuhanim vinom.
Kim
Pazite da ne „ugasite“ jelo sa ovim snažnim začinom, malo je dovoljno. Pored sjajnog okusa, ovaj začin se tradicionalno koristi za liječenje poremećaja spavanja, probavnih smetnji i hipertenzije.
Okus: zemljano, toplo, orašasto
Odlično za: meksičku i azijsku hranu, grah, varivo, supe, tacos, i umake
Odličan recept: koristite kim kao dodatak slanutku, kelju, juhi od rajčica.
Komorač
Tradicionalna iranska medicina koristi komorač kao antioksidans, protiv upale, mikroba , te kao pojačivača memorije (između ostalog).
Okus: slatkasto
Odlično za: talijansku kuhinju, kobasice, kruh, ribu, svinjetinu, tjesteninu
Odličan recept: sjeme koromača koristite za poboljšanje okusa ječmenog rižota.
Đumbir
Malo ljutkasto, malo slatko. Korijen đumbira se koristi i kao sušen i svjež dodatak jelima. Koristi se za liječenje mučnine, olakšava upalu mišića, i pomaže pri ublaživanju simptoma artritisa.
Okus: ljuto, slatko, blagi okus citrusa
Odlično za: azijsku, indijsku i bliskoistočnu kuhinju, marinade, slatko, zobene pahuljice, vruć čaj, kiseli đumbir, medenjak.
Odličan recept: svježi ili sušeni đumbir koristite u quinoa salati s povrćem.
Senf u prahu
Senf u prahu, napravljen od podzemnih sjemenki senfa, često se koristi da se napravi domaća majoneza, razni preljevi i marinade. Dodavanje ovih sjemenki brokulama tijekom kuhanja može povećati sposobnost u sprječavanju razvoja raka.
Okus: često jačeg okusa nego senf iz staklenke
Odlično za: njemačku kuhinju, povrće, morsku hranu, preljeve za salatu, varivo,
Odličan recept: pravljenje slatke i začinjene marinade
Muškatni oraščić
Ovo često koristimo za zdravije pite (dodavanjem više okusa možete smanjiti unos masti i šećera). Neka istraživanja navode da oraščići mogu otjerati karijes (iako ne preporučujemo da odjednom pojedete cijelu pitu).
Okus: toplo, slatko, orašasto, začinjeno
Odlično za: kolače, sos, špinat, torte, jela s mlijekom ili kremom poput pudinga
Odličan recept: ide s indijskom, francuskom, skandinavskom i karipskom kuhinjom. Koristite kao neočekivan začin povrća, ili uklopite ih u čokoladni frape sa borovnicom.
Paprika
Ovaj jarko crveni začin je napravljen od suhih i prizemnih blagih čili paprika. Za one koji ne mogu podnijeti ljutost, paprika pruža više zadimljeni okus čilija. Jedna pogodnost po zdravlje jest sposobnost da zaštiti ćelije tijela od oksidativnog stresa (poput pušenja), za što se smatra da je uzrok mnogih bolesti.
Okus: blagi, slatki, neke mogu biti ljuće od drugih
Odlično za: njemačku i špansku kuhinju, jaja, morsku hranu, povrće, gulaš
Odličan recept: pospite paprike za bolju boju pečenih klinova (iz korijena celera).
Biber
Biber dolazi u bijeloj, crnoj i zelenoj varijanti. Postoji i ružičasti biber, koji je ljut poput čilija u odnosu na crni biber. Najbolja stvar vezana za biber jest da je dobar gotovo za sve. Istraživanje navodi da crni biber može smanjiti ishranu s povišenom masnoćom, koja inducira oksidantni stres na ćelije tijela.
Okus: ljuto i pikantno
Odlično za: gotovo za sve, preljeve, supe, salate, meso
Odličan recept: biber je neophodan kod pravljenja mješavine povrtnog čilija, i odličan je za quinoa burgera sa crnim grahom.
Šafran
Vrijeme je za paru! Istraživanja pokazuju da šafran, najskuplji začin, može poboljšati seksualne funkcije. Ako to nije ono što tražite, šafran (koji nastaje od žuto-narandžastog cvijeta od malog ljubičastog šafrana) možete koristiti za dodatak boje jelima, jer ima duboke grimizne nijanse.
Okus: malo ljutkast ali i slatkast, topao
Odlično za: špansku, indijsku, i sjevernoameričku kuhinju, rižoto, paellu
Odličan recept: u zemljanoj posudi napravite povrtno varivo sa šafranom
Sol
Sol dolazi u raznim varijantama. Iako je prirodno hemijski spoj i nije zapravo začin, uključen je na listu jer je centralni dio gotovo svih kuhinjskih stolova. Stručnjaci preporučuju smanjenje unosa soli, jer velike količine mogu dovesti do zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska i bolesti srca. Ali, prije nego odbacite sol totalno, važno je znati da je sol bitna i može pomoći da se zadrži ravnoteža tekućine, krvni pritisak, tjelesna temperatura, i nervna i mišićna funkcija.
Naše tijelo treba 180-500 miligrama natrija dnevno, ali preporučena granica je 1500 miligrama.
Okus: slano, zemljano, ukusno
Odlično za: jačanje okusa slatkih i ukusnih jela, od peciva do salate.
Odličan recept: dodajte okusnom prženom slanutku ili napravite patlidžan čips sa bosiljkom i jogurtom
Zvjezdani anis
Ovaj začin je dobio ime po svom obliku. Dobar je za trenutke kad ste pod stresom – anis može smanjiti napetost i pomoći da povećate mentalnu bistrinu.
Okus: jak slatki okus
Odličan za: kinesku i indijsku kuhinju, kolače, torte, pečeno voće
Odličan recept: napravite sirup od anisa, ili zdrave čajne kolačiće sa kajsijom.
Kurkuma
Korijen biljke odnosi se na đumbir, a kurkuma je poznata po sjajnim ovlastima poput sposobnosti olakšavanja boli, oteklina, i crvenila koji mogu nastati zbog upale. Također pomaže kod problema s probavom. Poput šafrana, kurkuma se često koristi za dodavanje boje hrani, kao i tihi zemljani okus.
Okus: zemljani, gorkast
Odličan za: indijsku, marokansku kuhinju, perad, janjetinu, curry, variva i jela od riže
Odličan recept: pojačajte okus hrane dodajući žutog začina kurkume u frape od maline
Mješavine
Postoje mnoge domaće mješavine začina. Ali, postoje i već napravljene koje možete kupiti u prodavnicama.
Pet kineskih začina
Anis, klinčići, cimet, Sečuan biber i koromač su začini koji se često zajedno koriste pripremajući svinjetinu na azijski način, kao i kod pržene hrane.
Odlično za: kinesku kuhinju, svinjetinu, patku, varivo od mesa, morske plodove
Čili u prahu
Ova smjesa je obično napravljena od prizemne čili paprike, paprike, kima i crnog bibera. Neke verzije su blaže od ostalih.
Odlično za: meksička jela, čili, grah
Curry u prahu
Ovo je zapadni termin, ali mješavina začina se zapravo u Indiji zove Garam masala. Većina curryja u prahu su napravljeni od korijandera, kurkume, kima, piskavice, crvene paprike. Iako mješavina često varira.
Odlično za: indijsku hranu, curry, varivo, paradajz sos
Talijanski začin
Napravljen od bijelog i crvenog luka, bilja poput ružmarina, origana, timijana i mažurana. Često se smatra kao glavnim kuhinjskim sastojkom. Ova mješavina može da varira, neki uključuju crvenu papriku za ljutost, dok neko stavi više suhog bilja.
Odlično za: pizzu, tjesteninu, gulaš, variva s mesom, supe
Limun biber
Mješavina je jasna: limun i biber. Limunov dio je zapravo kora. Ova mješavina često sadrži i sol.
Odlično za: ribu, piletinu, burgere, salate, povrće, krompire
Začin kiseljenja
Ovaj začin je napravljen od crnog bibera, sjemenke senfa, crvene paprike, pimenta, sjemena kopra, lovora, klinčića, ponekad cimeta i đumbira. Odličan je kod kiseljenja povrća i jaja.
Odlično za: krastavce, jaja, paprike, repu, kiseli kupus, luk
Začin za perad
Poput mnogih mješavina začina, ovaj začin navodi svoju svrhu samim imenom. Mješavina često sadrži kadulju, biber, limunovu koru, ružmarin, kopar, piment, timijan, mažuran i đumbir.
Odlično za: piletinu, puretinu, nadjev, goveđe supe
Začin pite od bundeve
Iako ime možda govori da ova mješavina ima okus pite od bundeve, ona zapravo nema nikakvih tragova toga. Ali, ipak sadrži glavne začine koje se koriste u piti od bundeve – cimet, muškatne oraščiće, đumbir, klinčiće, i piment.
Odlično za: pite od bundeve, zobene pahuljice, kafu, kolače