Zašto je limun dobar za vas?

Zdravstvene koristi limuna

Bogat vitaminom C, vlaknima i raznim korisnim biljnim jedinjenjima, limun se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Dobro je poznato koliko je ovo voće hranjivo, zdravo, te da ima visok sadržaj vitamina A, C i B, a upravo zbog toga ova osvježavajuća namirnica ima nevjerovatne koristi za vaše zdravlje.

Zašto je limun dobar za vas?

Poboljšava zdravlje srca

Limun je odličan izvor vitamina C. Jedan limun osigurava oko 31 mg vitamina C, što je 51% preporučenog dnevnog unosa. Istraživanja pokazuju da konzumiranje voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. Vlakna i biljni spojevi u limunu mogu značajno smanjiti faktore rizika od bolesti srca. Također, otkriveno je i da biljni spojevi koji se nalaze u limunu (hesperidin i diosmin) snižavaju loš holesterol.

Pomaže u kontroli težine

Limuni se često promovišu kao hrana za mršavljenje. Vjeruje se da se topiva vlakna, koja se nalaze u limunu, šire u vašem želucu, čineći da se duže osjećate sito. Istraživanja pokazuju da biljni spojevi u ekstraktima limuna mogu spriječiti ili usporiti proces debljanja.

Sprječavaju stvaranje bubrežnog kamenca

Bubrežni kamenac nastaje kada se otpadni proizvodi kristaliziraju i počnu nakupljati u vašim bubrezima. Limunska kiselina vam može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca povećavanjem volumena urina. Samo 1/2 šoljice limunovog soka dnevno može pružiti dovoljno limunske kiseline kako bi se spriječilo stvaranje kamenca kod ljudi koji su se već susretali s ovim problemom.

Zaštita od anemije

Anemija je poprilično čest problem, a nastaje kada iz hrane koju konzumirate ne dobijate dovoljno željeza. Limuni često sadrže malo željeza, ali oni mogu spriječiti nastanak anemije poboljšavanjem apsorpcije željeza iz biljne hrane. Vaša crijeva apsorbiraju željezo iz mesa poput piletine i ribe vrlo lako, dok je željezo iz biljnih proizvoda puno teže apsorbirati. Srećom, ta apsorpcija se može poboljšati konzumiranjem hrane bogate vitaminom C, te limunskom kiselinom.

Smanjuju rizik od raka

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem može pomoći u sprječavanju nekih vrsta karcinoma. Neka istraživanja otkrila su da ljudi koji konzumiraju više citrusnog voća imaju manji rizik od raka. Mnogi spojevi iz limuna mogu ubiti ćelije raka, te istraživači vjeruju da biljni spojevi u limunu (limonena i naringenina) imaju antikancerogena svojstva.

Poboljšavaju probavno zdravlje

Limuni se sastoje od oko 10% ugljikohidrata, većinom u obliku topivih vlakana i jednostavnih šećera. Glavno vlakno u limunu je pektin, oblik topivih vlakana povezan s višestrukim zdravstvenim prednostima. Rastvorljiva vlakna mogu poboljšati zdravlje crijeva i usporiti probavu šećera i škroba. Ovi učinci mogu rezultirati smanjenjem razine šećera u krvi, međutim, kako biste osjetili prednosti vlakana od limuna, trebate jesti pulpu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak