Zašto smo izbirljivi? Ne, nije u pitanju želudac

Sve je u glavi

Osjećaj gađenja prema nekoj hrani poznat je svim ljudima u manjoj ili većoj mjeri, odnosno neki osjećaju odbojnost prema cijelom nizu namirnica, dok drugi ne mogu jesti tek jednu ili dvije hrane. Sve je to do mozga, i kako tvrde naučnici, želudac definitivno nema ništa s tim.

Ako vam se želudac okreće od pomisli na jedenje prokulica, kelja, prase ili nečega drugog, to je do vaše percepcije takve hrane, ipak činjenica je da neke namirnice zaista veliki broj ljudi zaobilazi. Razlog za to je sastav koji ima određenu dozu gorčine pa se znatan broj ljudi tome nikada nije prilagodio, niti uopšte želi.

"Ko je slobodoumniji i više voli eksperimentisati, taj će probati i zavoljeti više vrsta hrane, dok će oni izbirljivi u glavi složiti priču kako oni to naprosto ne mogu jesti", pojašnjava prehrambeni stručnjak Frank Bruni.

Dakle stvar je u tome koliko nam je poznat određeni okus, ali i koliko smo emocija vezali za tu hranu, neko će zavoljeti određenu vrstu hrane zato što zna da je zdrava, neko ne voli jesti meso radi vegetarijanskih stavova u glavi i slično.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak