Kvinoja je jedna od najpopularnijih zdravih namirnica. Ova hrana je bez glutena, bogata proteinima i jedna je od rijetkih biljnih namirnica koja sadrži dovoljne količine svih devet esencijalnih aminokiselina.
Zdravstvene prednosti kvinoje za vas
Sve popularnija namirnicaTakođer sadrži puno vlakana, magnezija, vitamina B, željeza, kalija, kalcija, fosfora, vitamina E i raznih korisnih antioksidansa.
Vrlo je hranjiva
Postoje tri glavne vrste kvinoje: bijela, crvena i crna. U jednoj šoljici od 185 grama kuhane kvinoje sadrže se sljedeći hranjivi sastojci:
- Proteini: 8 grama.
- Vlakna: 5 grama.
- Mangan: 58% preporučene dnevne doze (RDA).
- Magnezij: 30% od RDA.
- Fosfor: 28% RDA-a.
- Folat: 19% RDA-a.
- Bakar: 18% RDA-a.
- Željezo: 15% RDA-a.
- Cink: 13% RDA-a.
- Kalij: 9% od RDA.
Preko 10% RDA za vitamine B1, B2 i B6.
Vrlo bogato vlaknima
Još jedna važna prednost kvinoje je visok sadržaj vlakana. Jedno istraživanje koje je proučavalo 4 sorte kvinoje pronašlo je 10–16 grama vlakana na svakih 100 grama. Kuhana kvinoja sadrži mnogo manje vlakana jer upija više vode.
Savršena namirnica za ljude s intolerancijom na gluten
Dijeta bez glutena može biti zdrava, sve dok se temelji na hrani koja je prirodno bez glutena. Problemi nastaju kada ljudi jedu hranu bez glutena napravljenu od rafiniranog škroba. Ove namirnice nisu ništa bolje od onih koje sadrže gluten. Mnogi stručnjaci smatraju kvinoju savršenom namirnicom za ljude koji se žele odreći hljeba i tjestenine.
Bogata proteinima
Proteini se sastoje od aminokiselina, od kojih se devet smatra esencijalnim - te ih vaše tijelo ne može proizvesti, već ih dobiva kroz ishranu. Problem je u tome što u mnogim namirnicama nedostaju ove aminokiseline. Međutim, kvinoja je iznimka, te sadrži dovoljne količine svih esencijalnih aminokiselina.
Nizak glihemijski indeks
Glihemijski indeks je mjera kojom hrana podiže razinu šećera u krvi. Konzumiranje hrane koja ima visok glihemijski indeks može potaknuti glad i pridonijeti pretilosti. Takva hrana se također često povezuje uz bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Kvinoja ima poprilično nizak glihemijski indeks, stoga je možete konzumirati bez straha da će vam šećer u krvi porasti.
Bogata željezom i magnezijem
Mnogi ljudi ne unose dovoljno važnih hranjivih sastojaka. To se posebno odnosi na magnezij, kalij, cink i željezo. Kvinoja je bogata svim ovim mineralima, posebno magnezijem.
Blagotvorno djeluje na zdravlje metabolizma
S obzirom na visoki udio hranjivih sastojaka, logično je da bi kvinoja mogla poboljšati metaboličko zdravlje.