Zdravstvene prednosti supe od paradajza

Ukusna namirnica bogata hranjivim sastojcima

Paradajz je prepun vitamina, minerala, antioksidansa i biljnih jedinjenja koji nude niz zdravstvenih prednosti.

Zdravstvene prednosti supe od paradajza

Istraživanja čak sugeririšu da ove hranjive tvari mogu zaštititi od više bolesti, uključujući bolesti srca i rak. Stoga će uživanje u supi od paradajza možda biti ukusan način da najbolje iskoristite zdravstvene prednosti ovog voća. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko koristi konzumiranja supe od paradajza:

Izuzetno je hranjiva

Paradajz ima relativno malo kalorija, ali je prepun hranjivih sastojaka i korisnih biljnih jedinjenja. Evo hranjivog profila jednog sirovog paradajza od 182 grama:

  • Kalorije: 33
  • Ugljikohidrati: 7 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Proteini: 1,6 grama
  • Masti: 0,4 grama
  • Vitamin C: 28% dnevne vrijednosti (DV)
  • Vitamin K: 12% DV
  • Vitamin A: 8% DV
  • Kalijum: 9% DV

Paradajz je također bogat karotenoidima pružajući oko 80% dnevne preporučene vrijednosti za likopen. Likopen je pigment koji paradajzu daje karakterističnu crvenu boju. Također je odgovoran za mnoge zdravstvene dobrobiti ove namirnice, s obzirom na njegov potencijalni preventivni učinak na razne hronične bolesti. Zanimljivo je da istraživanja sugerišu da tijelo bolje apsorbira likopen kada se kuha. Toplina može povećati njegovu bioraspoloživost ili brzinu apsorpcije. S obzirom na to da se supa od paradajza kuha, ona je odličan izvor ovog spoja.

Bogata je antioksidansima

Antioksidanti su jedinjenja koja pomažu u neutralisanju štetnih efekata oksidativnog stresa. To se događa kada se u tijelu nakupljaju molekule koje oštećuju ćelije nazvane slobodnim radikalima. Paradajz supa izvrstan je izvor antioksidansa, uključujući likopen, flavonoide i vitamine C i E. Konzumacija antioksidansa povezana je s manjim rizikom od raka i bolesti povezanih s upalom tijela, poput gojaznosti i bolesti srca.

Ima svojstva koja su korisna u borbi protiv raka

Paradajz je široko proučavan zbog svojih svojstava u borbi protiv raka zbog visokog sadržaja likopena koji može biti posebno efikasan u borbi protiv raka prostate i dojke. Višestruke studije otkrile su direktnu vezu između visokog unosa likopena, posebno iz kuhanih paradajza, i smanjenog rizika od raka prostate.

Korisna za zdravu kožu i vid

Uživanje u zdjeli supe od paradajza također može koristiti vašim očima i koži. Što se tiče zdravlja kože, beta karoten i likopen mogu vas zaštititi od opekotina od sunca upijajući ultraljubičasto (UV) svjetlo kako bi povećali obranu kože od oštećenja izazvanih UV zračenjem.

Hrana poput paradajza je bogata karotenoidima i vitaminom A, te može imati koristi i za zdravlje očiju. Jedenje paradajza povezano je sa smanjenim rizikom od starosne degeneracije makule ili gubitka vida koji dolazi s godinama. Još jednom se čini da njihov zaštitni učinak dolazi iz njihovih antioksidativnih svojstava, koja smanjuju oksidativni stres u makuli, ključnom dijelu oka.

Poboljšava zdravlje kostiju

Osteoporoza je hronična bolest koju karakteriše povećana krhkost kostiju i prijelomi. Smatra se jednom od najčešćih komplikacija postmenopauze. Studije pokazuju da likopen igra bitnu ulogu u regulaciji metabolizma kostiju povećavajući mineralnu gustoću kostiju, što smanjuje rizik od prijeloma.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Visok unos proizvoda od paradajza može smanjiti nivo ukupnog i LDL (lošeg) holesterola - dva glavna faktora rizika za srčane bolesti. Ovi efekti mogu biti zahvaljujući sadržaju likopena i vitamina C u paradajzu. I likopen i vitamin C sprječavaju oksidaciju LDL holesterola. Oksidacija LDL holesterola faktor je rizika za aterosklerozu. Likopen također smanjuje apsorpciju holesterola u crijevima i poboljšava funkcioniranje HDL (dobrog) holesterola u tijelu. Uz to, karotenoidi u paradajzu mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Visok krvni pritisak faktor je rizika za srčane bolesti.

Može poboljšati plodnost muškaraca

Oksidativni stres glavni je uzrok muške neplodnosti. Istraživanja sugerišu da bi uzimanje dodataka likopena moglo biti potencijalni lijek za neplodnosti. To je zato što antioksidativna svojstva likopena mogu povećati šanse za stvaranje zdrave sperme.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak