Zasigurno volite hamburgere?! Međutim isti sadrže dosta nezdravih masnoća i sastojaka, uglavnom prazne kalorije, te svakako nisu opcija ni u jednom kvalitetnom i zdravom programu ishrane. Uz malo mašte pri izboru namirnica nećete više morati jesti nezdrave burgere uz majonezu i kečap.
Burger od pilećih prsa
Sa deset puta manje masti
Nemasno faširano meso
Faširano meso se obično dobija od ostataka u mesarama i uglavnom je veoma masno u odnosu na skupe odreske ili pileća prsa. Ako isfaširate obična pileća prsa dobit ćete otprilike isto proteina, deset puta manje masti i 3 puta manje kalorija.
Zamjena za zemičke
Zemičke su kalorični hljepčići bogati ugljikohidratima koje tijelo vrlo brzo razgrađuje u proste šećere rezultirajući povećanim nivoom inzulina. Umjesto ovoga odlučite se za lepinice od cjelovitih žitarica.
Nema potrebe za sirom
Obični ili zaleđeni burgeri nemaju baš neki ukus, tako da većina pribjegava dodacima i začinima. Dodaci vam više neće trebati jer ovaj burger od pilećih prsa ima fantastično prirodan okus.
Komparacija kalorija
Burger od pilećih prsa | Obični burger | |
Kalorije | 275 | 600-700 |
Masti | 4 g | 40 g |
Zasićene masti | 4 g | 13 g |
Holesterol | 125 mg | 130 mg |
Natrij | 200 mg | 700 mg |
Ugljikohidrati | 18 g | 45 g |
Šećer | 4 g | 13 g |
Proteini | 37 g | 35 g |
Sastojci
• 150 - 200 gr. pilećih prsa
• Pola glavice bijelog luka
• 1 bjelance
• 2 supene kašike nemasnog jogurta
• Pola šolje kelja
• 1 lepina ili zemička od cjelovitih žitarica
• 1 veća kriška paradajza
• Maslinovo ulje
Začini
• Crvena paprika
• Biljni sos
• Biber
• Mješavina začina za meso
Postupak pripreme
1. Isfaširajte pileća prsa ili ih skroz sitno isjeckajte nožem.
2. Izmiješajte u zdjeli sa sitno nasjeckanim bijelim lukom, bjelancetom, začinima i kašikom jogurta.
3. Oblikujte pljeskavice debljine 1 cm i stavite na aliminijumsku foliju.
4. Zagrijte gril ili tavu na 3 od 4 podioka temperature.
5. Stavite pljeskavice na gril dok su još na foliji nekih 3-5 minuta dok se sastojci ne sjedine, a zatim ih okrenite, sklonite foliju i pržite dok ne porumene, zatim ih okrenite još jedanput da porumeni i ona strana koja je bila pod folijom.
6. Kelj, nekoliko tankih kriški crvenog luka pospite maslinovim uljem i „bacite“ na gril, kelj porumeni jako brzo, podgrijte na grilu ili tavi i prepolovljenu zemičku
7. Premažite zemičku jednom kašikom jogurta, dodajte pljeskavicu, paradajz, kelj, krišku luka sa žara i prijatno!
Pa i nije bas prihvatljivo, ipak ajvar ima dodatnih masnoca.
Krasan recept! Koliko je prihvatljivo ovo povrće zamijeniti ajvarom?