Paradajz supa je jedna od najčešćih recepata kada je u pitanju pravljenje ovog predjela. Supa od paradajza je zdrava i sadrži vrlo malo masnoća. Ima malo kalorija, a dosta hranjivih sastojaka. Sadrži bjelančevine, beta-karoten, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin D, vitamin K, željezo, likopen, kalij, kalcij, karotenoid, magnezij, mineralne soli, proteine, ugljikohidrati.
Paradajz supa - Zdrava i ukusna
Zdravlje u tanjiruParadajz supa ima antioksidantsko i antiseptičko djelovanje, čistač je organizma i diuretik. Dokazano je da veoma povoljno djeluje u borbi protiv alergija, anemije, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih žila, bolesti zuba, usne šupljine i ždrijela, bronhitisa... Poduža je lista dobrobiti konzumacije paradajz supe i to je odličan razlog da već danas servirate ovu ukusnu supu.
Za pripremu ove ukusne i zdrave supe potrebno vam je:
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 srednja isjeckana luka
2 kašike mljevenog češnjaka
4 paradajza i jedan pelat paradajz
1 šolja vode od pileće supe
2 kašičice soli
1 kašičica ljute paprike
1/2 kašičice bibera
Malo brašna
Neobavezno za posluživanje: svježe ribani parmezan, nasjeckani svježi bosiljak ili peršun.
Upute:
1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pecite 10 minuta, povremeno miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Dodajte češnjak i pržitr još 1 minutu.
2. Dodajte isprženi luk i češnjak u veću šerpu. A zatim paradajz i pelat, pileću supu, so, ljutu papriku i crni biber, potom promiješajte da se sjedine sastojci. Pokrijte i kuhajte na nižoj temperaturi oko sat vremena. Kada smjesa postane glatka skinite je sa vatre.
3. Dok se supa kuha miješajte sve vrijeme i dodajte malo brašna zbog gustoće. Kada je gotova poslužite je vruću, i na vrh stavite parmezan i bosiljak ili peršun po želji.