Voćna supa: Nacionalni delikates Finaca

Zanimljiva kombinacija

Ljudi iz naših predjela obično ne vole previše ekperimentisanja u kuhinji, te se uglavnom okreću provjerenim i logičnim receptima. Ipak, ljudi iz ostalih krajeva svijeta često vole kombinovati stvari koje ostalima djeluju nespojive. Primjer jednog takvog recepta je finska supa od voća.

Voćna supa: Nacionalni delikates Finaca
Foto: Unsplash

Iako priprema većine supa ne oduzima previše vremena, sa pripremom supe od voća je neophodno krenuti noć ranije, s obzirom na to da sušeno voće treba saprati i umočiti u blago pošećerenu vodu i ostaviti tako sve preko noći.

Sastojci:

- 2 litra vode

- 1 i pol dl šećera (3/4 čaše)

- 400 grama suhog miješanog voća

- 3 kašike škroba

- štapić cimeta

- prstohvat soli

Zajedno sa vodom u koju je bilo umočeno, voće zajedno sa cimetom i prstohvatom soli kuhati na laganoj vatri dok se u potpunosti ne skuha. Nakon toga cjediljkom prebaciti voće u posudu za serviranje.

U tekućinu iz koje je odstranjeno voće, bez dodatnog podgrijavanja dodati krompirov škrob prethodno pomiješan sa malo hladne vode. Smjesu sve vrijeme miješati, sve do ponovnog prebacivanja na vatru dok ne prokuha.

Ovakvom tekućinom preliti ranije odvojeno voće i sve to posuti sa malo šećera.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak