Da li kreatin zaista pomaže izgradnji mišića? - Body.ba

Čuveni suplement

Da li kreatin zaista pomaže izgradnji mišića?

Piše: Body.ba

Četvrtak, 26.02.2015.

Da li kreatin zaista pomaže izgradnji mišića?

Nakon whey proteina, kreatin i njegovi pripravci spadaju definitivno među najpoznatije suplemente koje vježbači u teretanama koriste. Ipak, mnogi imaju pogrešna očekivanja od pomenutog dodatka ishrani, pa je krajnje vrijeme da razjasnimo čemu on služi.

Odgovor na pitanje šta zapravo kreatin radi, istovremeno je odgovor i na pitanje postavljeno u naslovu. Da li kreatin zaista pomaže izgradnji mišića?

Kreatin je jedan od elemenata koji prilikom normalne ishrane u organizam unosimo jedući crveno meso. Efekat je nemoguće postići jedući, dakle, samo tu vrstu mesa, jer ne samo što je sadržan u maloj količini, već bi to značilo da u organizam moramo unijeti i previše svega ostalog zbog željenog efekta.

Zbog toga se kreatin industrijski izdvaja, te prodaje zasebno. Vrativši se na pitanje, odmah moramo istaknuti da je povlačenje vode u mišiće njegova osnovna i najčuvenija osobina.

Samim tim, kada se zna kratko pojašnjenje šta radi, postaje logično da kreatin ne može i nema nikakve logike da postaje jedan od direktnih faktora izgradnje mišića. Međutim, indirektno itekako djeluje na napredak.

Kada se voda povuče u mišiće, činjenica je da postanu mnogo čvršći, veći, ali i jači i izdržljiviji. Te posljednje dvije promjene se mogu snažno iskoristiti za postizanje enormnog napretka i rušenje granica pri treniranju, a to onda samo donosi velike promjene i veliki istinski napredak mišića.

Problem je kod osoba koje nisu svjesne stvarnih efekata kreatina, i koje prilikom korištenja ovog suplementa svoje treninge i ne pokušavaju podići na veći nivo. Oni opet ostvare znatan napredak u izgledu i tonusu mišića, ali to je onda samo privremeno, jer već nakon prestanka unosa kreatina i preporučenih većih količina vode, i mišići splasnu i na njihovo razočarenje se vrate u početno stanje.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Filmska i modna ikona

Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Audrey Hepburn je ikona iz više razloga. Ne samo da je bila nadarena, da je bila dobitnica Oscara i posvećeni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)