Najbolje vrijeme za unos kreatina - Body.ba

Novo istraživanje

Najbolje vrijeme za unos kreatina

Piše: Body.ba

Srijeda, 18.10.2017.

Najbolje vrijeme za unos kreatina

Kao jedan od najpopularnijih i ujedno najefikasnijih suplemenata stare škole bodybuildinga, kreatin i danas važi za jednog od najcjenjenijih dodataka ishrani koji se mogu naći na tržištu. Međutim, i pored svega toga, mnogo je nejasnoća koje se vežu uz ovaj suplement.

Prva i daleko najviše rasprostranjena nejasnoća se odnosi na način unosa kreatina, radi čega su u brojnim navratima pravljena i naučna istraživanja s ciljem da se shvati koji je najefikasniji način korištenja za maksimalne performanse.

Ukratko, specifikum ovog suplementa je taj što zahtijeva postojanje određene količine u organizmu kako bi prikazao svoje efekte. Stoga, većina stručnjaka i dalje smatra da unos od barem 10 grama podijeljenih u dvije doze tokom dana, prvih 5 do 7 dana pravi temelj.

Nakon toga, mjerica od 5 grama kreatina dnevno je sve što je potrebno za početak ubrzanog napretka u snazi i izdržljivosti, a naučnici sa Nova Southeastern univerziteta na Floridi, istraživanjem su uspjeli jednom za sva vremena otkriti koje je to najbolje vrijeme u danu za tempiranje konzumacije ovog suplementa.

Za potrebe istraživanja su angažovali 19 dizača tegova i podijelili ih u dvije grupe. Obje su prošle isti 4-sedmični program treninga koji je od njih zahtijevao 5 sedmičnih posjeta teretani. Jedna grupa je uzimala 5 grama kreatina prije, a druga grupa 5 grama kreatina poslije treninga.

Nakon proteka četiri sedmice, zaključeno je da je grupa koja je kreatin uzimala poslije treninga napravila dvostruko veći pomak na mišićnoj masi, te je za taj period u prosjeku svaki član izgubio oko 0,9 kilograma masnih naslaga. Također, zabilježen je i veći napredak u snazi kod grupe ispitanika koji su ovaj suplement uzimali ubrzo poslije treninga.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)