Najbolje vrijeme za unos kreatina - Body.ba

Novo istraživanje

Najbolje vrijeme za unos kreatina

Piše: Body.ba

Srijeda, 18.10.2017.

Najbolje vrijeme za unos kreatina

Kao jedan od najpopularnijih i ujedno najefikasnijih suplemenata stare škole bodybuildinga, kreatin i danas važi za jednog od najcjenjenijih dodataka ishrani koji se mogu naći na tržištu. Međutim, i pored svega toga, mnogo je nejasnoća koje se vežu uz ovaj suplement.

Prva i daleko najviše rasprostranjena nejasnoća se odnosi na način unosa kreatina, radi čega su u brojnim navratima pravljena i naučna istraživanja s ciljem da se shvati koji je najefikasniji način korištenja za maksimalne performanse.

Ukratko, specifikum ovog suplementa je taj što zahtijeva postojanje određene količine u organizmu kako bi prikazao svoje efekte. Stoga, većina stručnjaka i dalje smatra da unos od barem 10 grama podijeljenih u dvije doze tokom dana, prvih 5 do 7 dana pravi temelj.

Nakon toga, mjerica od 5 grama kreatina dnevno je sve što je potrebno za početak ubrzanog napretka u snazi i izdržljivosti, a naučnici sa Nova Southeastern univerziteta na Floridi, istraživanjem su uspjeli jednom za sva vremena otkriti koje je to najbolje vrijeme u danu za tempiranje konzumacije ovog suplementa.

Za potrebe istraživanja su angažovali 19 dizača tegova i podijelili ih u dvije grupe. Obje su prošle isti 4-sedmični program treninga koji je od njih zahtijevao 5 sedmičnih posjeta teretani. Jedna grupa je uzimala 5 grama kreatina prije, a druga grupa 5 grama kreatina poslije treninga.

Nakon proteka četiri sedmice, zaključeno je da je grupa koja je kreatin uzimala poslije treninga napravila dvostruko veći pomak na mišićnoj masi, te je za taj period u prosjeku svaki član izgubio oko 0,9 kilograma masnih naslaga. Također, zabilježen je i veći napredak u snazi kod grupe ispitanika koji su ovaj suplement uzimali ubrzo poslije treninga.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Ishrana u Evropi

Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)