Lana Kadijević: Imam dobru genetiku, tone truda i odricanja iza sebe

Balans je ključ

Lana Kadijević je fitness trenerica i nutricionista iz Sarajeva, koja iza sebe ima mnogo radnog iskustva. Međutim, ako pitate nju, posao kojim se bavi zapravo je stil njezina života.

Lana Kadijević: Imam dobru genetiku, tone truda i odricanja iza sebe
Foto: body.ba

U novom razgovoru za Body.ba nam je otkrila tajnu svog savršenog izgleda, a također je podijelila mnoge savjete za naše čitaoce. 

Za početak recite nam, šta vas je privuklo da se bavite fitnessom i zdravim životom?

"Oduvijek sam voljela sport i sve vezano za njega. Od onog osjećaja lakoće poslije odrađenog treninga, do druženja u samom procesu, te finalnih rezultata i samog takmičarskog duha. Moji počeci se vežu za taekwando a zatim aerobik, grupni treninzi i fitness. Prve grupne časove sam počela voditi još davne 1997. godine u Fisu. Iako sam uporedo završila pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te magistrirala na istom, nisam nikada pauzirala sa fitnessom i treninzima."

Stvarno izgledate savršeno, što vjerovatno ne prolazi nezapaženo. Recite nam da li ste ikada planirali da se bavite iskljucivo modelingom, a da pri tome napustite fitness?

"Hvala na komplimentima. Ja to baš i ne gledam tako. Zadovoljna sam svojim izgledom, imam dobru genetiku, tone uloženog truda i odricanja iza sebe ali nisam nikada smatrala da su takve stvari za mene niti sam sebe vidjela u tome. Posvetila sam se drugim stvarima u životu. Još uvijek učim i radim na sebi, a modeling prepuštam ljepšim i mlađim djevojkama."

Pored fitnessa, u čemu još uživate?

"Uživam svakom trenutku svog slobodnog vremena kojeg imam jako malo. Volim kvalitetnu hranu, duge šetnje, druženja s prijateljima, putovanja i sve što je vezano za aktivni odmor."

Recite nam, koje mislite da su najvažnije i neizostavne vježbe?

"Smatram da ne postoji univerzalni program vježbanja koji se može primjeniti na cijelu populaciju. Svi smo različiti i jako je mnogo faktora koji utječu na odabir vježbi, rekvizita, intenziteta treninga, opterećenja... Ja lično kombinujem razne vrste treninga, od onih sa opterećenjem do kardio treninga. Volim da probavam nove stvari, tehnike i testiram svoje tijelo novim programima i izazovima."

Da li sve vježbe odgovaraju svima, ili ipak treba imati obzira na određene problema kod klijenata?

"Kao što sam prethodno navela, svi smo različiti, samim tim, potrebni su nam i različiti programi vježbanja. Neki klijenti dolaze nakon operativnih zahvata i potreban im je neki vid rehabilitacije, zatim imate ljude koji žele da smršaju, one koji žele da koriguju neke sposobnosti i performance, pojedini žele veću mišićnu masu... Bezbroj varijacija. Još na to sve svi dolaze sa različitim zanimanjima, stilom života te različitim inicijalnim stanjem.

Koji plan treniranja preporučujete svojim klijentima? (Koliko dana za odmor, cheat day, itd.)

"Optimum su 3 do 5 treninga sedmično, sve opet zavisi o kome se radi i koji je sam cilj cijelog procesa. Što se tiče ishrane i cheat day-a važi isto, tj, sve u skladu postavljenih ciljeva. Neko ko se sprema za takmičenje ili je na nekom malo jačem režimu neće imati cheat day duži period uopšte za razliku od onih koji imaju već izgrađen metabolizam i takav plan treninga da sebi mogu dopustiti cheat day jednom sedmično a i to naravno da se uklapa u dnevni unos makronutrienata."

Šta biste savjetovali osobama koje su se počele tek da bave fitnessom?

"Kao prvo da im kažem da su uradili jedan od težih koraka, a to je da su počeli. Bravo! Nakon toga bitna je istrajnost, kontinuitet i rezultat neće izostati. Kada primijete prve rezultate, neće odustati sigurno i to će im samo biti vjetar u leđa da nastave dalje. Bitno je da budu svjesni da rezultat ne dolazi preko noći i da uz malo strpljenja i dosta volje mogu doći do svoga cilja."

Koje su tri najefikasnije vježbe za izgradnju oblina?

"Kao što sam ranije govorila ne postoji savršeni program ni univerzalne vježbe ali mogu reći koje su meni lično najdraže i smatram da od njih izvlačim najviše benefita. To su: mrtvo dizanje, čučanj, veslanje i to sve varijacije ove tri vježbe."

Vi niste obični fitness trener, također ste i nutricionist, recite nam šta je najbitnije kod zdrave ishrane?

"U današnje vrijeme pojam zdrave ishrane je relativna stvar. Prisutan je veliki broj raznih zdravih ishrana od keto, paleo, vegan, low carb... Lično smatram da svako treba da sluša svoje tijelo i prati ono što mu odgovara. Dosta je intolerancija na hranu te samim tim i dosta različitih planova ishrane tako da teško bih izdvojila samo jednu vrstu baš iz tog razloga što bi za nekoga ista bila savršena a za nekoga otrov. Generalno treba izbjegavati prženu hranu, gazirane sokove, kolače, šećere, tijesta i peciva od bijelog brašna. Treba u svemu imati mjeru, naći balans u hrani i piti dosta vode."

Da li dopuštate sebi ikada "cheat day" i da li ga preporučujete svojim klijentima?

"Naravno da dopuštam sebi cheat day bar jednom sedmično ali vodim računa da se do uklopi u moj dnevni kalorijski unos. Sve to također zavisi i od perioda i mog programa treninga i  ishrane. Postoje faze kada nemam cheat day po par mjeseci a postoje i one kada imam takve obroke jednom pa i dva puta sedmično. Sve zavisi od mojih trenutnih ciljeva koje sam sebi postavila. Isto važi i za moje klijente."

Imate li možda neki tajni recept koji biste podijelili s našim čitaocima?

"Imati mjeru u svemu je moj recept za sve. Važi to i za trening, ishranu i odmor i sve u životu. Balans je ključ!"

Koristite li neke određene suplemente, ako da, koji su to suplementi?

"Od suplemenata koristim whey protein i amino kiseline. Ishrana je opet ta koja je ključna u cijelom procesu i koliko god to nekima bilo teško da shvate, tako je. Nema čarobne pilule za uspjeh i mršanje preko noći ili 'nabacivanje' mišićne mase (nedozvoljene suplemente neću komentarisati jer iste ne koristim)."

Šta mislite o brzim dijetama koje su u zadnje vrijeme sve popularnije?

"Mediji su pretrpani takvim sadržajima baš zato što bi svi sve odmah sada bez truda ali to ne ide tako i mi koji smo u sportu godinama to znamo najbolje. Nema ništa bez truda, znoja i odricanja. Brze dijete vam možda mogu pomoći da kratkoročno izgubite par kila (i to većinom nije samo salo nego i mišić), da se nakon toga razbolite i na kraju vratite sve kile ako ne i više nego na samom početku plus izgubljena mišićna masa i samim tim usporeniji metabolizam su najgori nusprodukti tog  procesa, tako da brze dijete veliko - ne!"

Za kraj recite nam, da li se može smršati ili dobiti na kilaži samo zdravom ishranom?

"Zdravom ishranom se može postići dosta toga naravno te samim tim i dobiti ili izgubiti na kilaži ali činjenica da kilaža nije nikakav pokazatelj i mjerilo našeg izgleda jer ništa ne govori o samom sastavu našeg tijela tj. o odnosu mišića i sala tako da je to jako relativna stvar. Svakako bih svima savjetovala bavljenje nekom fizičkom aktivnošću čije su beneficije svima poznate. Kombinacija zdrave izbalansirane ishrane, dobrog plana treninga i redovnog odmora su savršemo recept za zdrav život i ostvarenje postavljenih ciljeva."